AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mutasd a refraktométered, megmondom ki vagy!

A legtöbben szervizben ellenőriztetik a fagyállójuk minőségét, vagy éppen a benzinkutast kérik meg némi borravalóért cserébe. Jól jöhet azonban egy saját mérőkészülék is, így nem szorulunk rá senkire sem, azaz magunkat biztosíthatjuk be a hideg évszakra.

 

Otthon, útközben, nem csak szervizben

 

A legtöbben valószínűleg csak legyintenek, ha azt mondjuk, jó ötlet egy saját fagyállómérő készülék beszerzése. Annyiban nekik is igazuk van, hogy több telet is biztosan át lehet vészelni a szerkezet nélkül, hiszen ha rendszeresen szervizeltetjük járművünket, nem feltétlenül van szükség saját mérőre. Elég, ha a szerelőnek szólunk a téli szezon előtt, hogy végezze el a vizsgálatot. Tippünk a saját eszközre inkább azoknak szól, akik télen is hosszú utakat tesznek meg, akiknél könnyedén elfogyhat a folyadék. Ők sok esetben kényszerülhetnek arra, hogy maguknak intézzék a fagyálló beszerzését és feltöltését. Elég, ha egyetlen egyszer gond van a fagyálló folyadékkal, ha véletlenül nem megfelelő, silány terméket választottunk, és kész a baj. Az így keletkezett kár kategóriákkal nagyobb, annak javítása jóval többe kerül, mintha minőségi készítményt vásároltunk volna. Ahhoz, hogy ellenőrizni tudjuk, és maradéktalanul nyugodtak lehessünk, biztos megoldás a fagyállómérő beszerzése. Így aztán nem szorulunk rá senkinek a segítségére, nem kell megkérni sem a benzinkutast plusz borravalóért és nem kell a szervizben sem extrát fizetnünk az ellenőrzésért.  

 

Refraktométer

 

Nem csak autós körökben

 

A legmodernebb készülék az optikai fagyállómérő, ez természetesen a legdrágább is. Kevésbé ismert neve a refraktométer. A mérés igen egyszerű: elég pár csepp folyadékot az üvegprizmára csepegtetni, majd lezárni az átlátszó fedelet. Így a folyadék szét tud terjedni a prizmán. Ezt a prizmát kell ezután a fénnyel ellentétesen tartani, majd belenézni az okulárba. A köralakú résen keresztül látható, hogy hány fokon fagy meg a folyadék. Itt olvasható ki az érték, a gépkocsiban használt, megfelelő fagyáspontú hűtőfolyadék átlagosan -25, -27 fokot szokott mutatni. A refraktométer sokoldalú szerkezet, alkalmas arra is, hogy ellenőrizzük vele az akkumulátorunk savtartalmát. A felszerelés egyébként nem csak az autóknál használatos, az egészségügyben is ismert a vizelet vizsgálatára alkalmas változata. Persze vannak ennél egyszerűbb eszközök is, amik a folyadék fajsúlyát veszik figyelembe a fagyállóképesség meghatározásakor. A refraktométer beszerzését tehát leginkább azoknak javasoljuk, akik télen is sokat vannak úton, esetleg olyanoknak, akik szeretnek bütykölni, a saját kocsijukon mindent maguk intézni, amit csak tudnak.