AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Megismerheti Vietnám autómárkáját

A koreaiak és a kínaiak után egy dél-ázsiai ország kíván autópiaci szereplőként brillírozni. A Vin Fast Trading Group, amely Vietnam egyik legnagyobb vállalata, és gyakorlatilag mindennel foglalkozik, immár autógyártásba is kezd. Az új autóipari márkanév a VinFast nevet viseli, az első komolyabb megjelenésük pedig az idei Párizsi Autószalonon volt.

 

Alap a biztos alapok

 

Az ország legnagyobb ingatlanfejlesztője első körben egy 335 hektáros területen, mintegy 1- 1,5 milliárd dolláros beruházással teremtette meg Vietnam nemzeti járműgyártó üzemét, Haiphong városának közelében. Az új üzem évi 100-200 000 darabos kapacitással rendelkezik, de hamarosan belekezdenek a második fázis kiépítésébe is, melynek lezárását követően, várhatóan 2025-től már évi 500 000 példányt tudnak majd gyártani. Jelenleg egy lépcsőshátú autót és egy hétszemélyes szabadidő-autót gyártanak, melyekhez a különböző alkatrészeket piacvezető európai és amerikai gyáraktól, pl. a BMW-től licenszelik. Kiderült közben, hogy a General Motors is eladta vietnámi gyárát a cégnek, így az első Vin Fast autók GM licenctermékek lesznek.

 

Vinfast

 

Egy SUV, egy szedán

 

A kor igényeit teljes mértékig követve egy SUV-val és egy szedánnal álltak elő az idei párizsi autószalonon, amelyek a hírek szerint az európai előírásoknak is tökéletesen megfelelnek. A márka pedig nem is akárkit bízott meg a kocsik külső formatervezésével, hanem a Pininfarina dizájnközpontját. A kezdeti sejtelmes híreszteléseknek megfelelően olyan beszállítókkal állapodtak meg, mint a Bosch, a Siemens, a Magna Steyr és az AVL. A jelenlegi sajtóhírek mellett valószínűleg az sem fog nagy meglepetést okozni, hogy a SUV és a szedán koncepciók egyaránt elektromos meghajtásúak lesznek. Az előbbi 6 üléses verzióban készül, míg az utóbbiban 4 ülés kap helyet.