AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Meghibásodott-e a kerékagy szerelvény

Furcsa hangokat hall autójából? Ha erre a kérdésre igen a válasz és ha egy őrlő hangot hall a kerekek felől akkor biztos lehet benne, hogy van valami baj.  Mindegy, hogy csak egy alkatrészről vagy egy egész rendszerről van szó. A problémának érdemes azonnal utánajárni.  Ha kerekek felől őrlő hangot hall, de lehet az akár visító süvítő hang is,  mindenképpen problémát jelent. Nem ritka eset, hogy egy probléma egy idő után súlyosbodik mert halogatva van a javítás ezért ezekre a hangokra komolyan oda kell figyelni.

 

Mi is az a kerékagy szerelvény?

 

Hányszor hallotta már azt valakitől, hogy „megint hallottam valamilyen visítozó hangot a kerék felől, de egy két perc után elmúlt, úgy hogy nem tulajdonítok neki nagyobb jelentőséget”. Ez az első aggasztó jel, ami arra utalhat, hogy baj van a kerékaggyal vagy a kerékagy szerelvénnyel. Ha ránéz a kerék közepére, akkor bizonyára láthatja a kerékagyat. Azok a szegecsek, amelyek kiállnak és amelyekre rácsavarja az anyacsavarokat hozzákapcsolódnak a kerékagyhoz. Ez a nagyon fontos autóalkatrész a fékdobok, illetve a hajtótengely között helyezkednek el. A legtöbb járműben az ABS, illetve a sebességérzékelők találhatóak a kerékagyon belül. A kerékcsapágyak a kerékagy közé kerülnek, és ezek a bűnösök azért a hangért, amit akkor hall, ha valami baj van a kerékaggyal és a szerelvénnyel.

Én magam is kicserélhetem a kerékagy szerelvényt?

 

Ebből az egyszerű leírásból tehát megtudta, hogy a kerékagy és a kerékagy szerelvény is nagyon fontos alkatrészek, ezek a kormány- illetve a felfüggesztési rendszerek kulcsfontosságú elemei. Ha hagyja, hogy túlságosan sérültek és hibásak legyenek, akkor az komoly problémát is okozhat. Ne hagyja tehát figyelmen kívül a visító hangokat, amik az autó kerekéből származnak. A kérdés már csak az, hogy ha a kerékagy cseréjére kerül a sor, akkor ez olyasmi, amit mi is megoldhatunk, szerelő nélkül? Ez egy olyan kérdés, amit már sokan feltettek, és sokan meg is próbálták, de csak keveseknek sikerült. A kerékagy cseréjéhez ugyanis speciális eszközökre és szerszámokra lesz szükség, ezért érdemesebb inkább elvinni az autót egy autószervizbe, hiszen ott a szerelőknek megvan a megfelelő tapasztalatuk, illetve szerszámuk ahhoz, hogy megoldják a kerékaggyal kapcsolatos problémákat, valamint a cserét is. A kerékagy szerelvény tehát, ha meghibásodott, azonnal javítani kell, mert hosszútávon sokkal olcsóbb megoldás a javíttatás, mint a csere.