AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Meghekkelt autók – új veszély az utakon?

Számtalan olyan technológiai újítás létezik az autógyártásban, aminek köszönhetően a vezetés nem csupán kényelmesebb lett az elmúlt években, de a közlekedés biztonsága is fényévekkel javult. Mindennek azonban árnyoldala is van, figyelmeztetnek a kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők.

Távolból irányítható fékrendszer – nem árt az óvatosság

 

Minden magára valamit is adó autógyártó high-tech kütyük sokaságával pakolja tele a gyártósorról frissen lekerült modelljeit. Fűtött ülések, kulcs helyett kártyával, vagy éppen gombnyomásra induló kocsik – a nem is oly rég még extrának számító kiegészítők manapság szinte őskövületként hatnak. Míg azonban ezek a kiegészítők nem hordoznak magukban túl nagy veszélyt, az utazást kényelmesebbé és biztonságosabbá tevő egyéb eszközök komoly veszélyforrást jelentenek, vallják az informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek. Gondoljunk csak bele – a legújabb modellek központi számítógépe műholdas kapcsolaton keresztül kommunikál a gyártó szervereivel, ez pedig felhívás keringőre a bűnözőknek. A pesszimistábbak évek óta távolról irányított fékekről, blokkolt kormányról, vagy éppen a semmire sem reagáló gázpedál problémájáról beszélnek. Bizonyítékként szolgál az a számtalan, videómegosztókon keringő felvétel, amelyeken egy távoli szobából veszik át az irányítást a gépjárművek felett a hekkerek. Mi több, ehhez a veszélyforráshoz hamarosan hozzáadódnak majd az utakon egyre nagyobb számban megjelenő önvezető autók is, amelyek irányítását szinte teljes mértékben számítógép végzi majd.

 

Autó fedélzeti számítógépe

 

A sokszínűség is lehet megoldás

 

Az optimistább nézőpont szerint nem eszik azért annyira forrón az önvezető kását, nem kell attól tartani, hogy hamarosan ellepik az utakat a távvezérelt és irányíthatatlan járművek. Ők azzal érvelnek, hogy mindegyik gyártó a saját technológiáját alkalmazza a digitalizáció terén, éppen ezért nem olyan könnyű a bűnözők dolga. Úgy vélekednek, hogy a szabadalomféltés az, ami végső soron megakadályozza majd, hogy megérje a rosszakaróknak a fáradtságot egy-egy kocsi „feltörése”, hiszen az a módszer, ami az egyik autónál működik, nem alkalmazható egy másik modellnél. Mi több, egyre inkább felmerül egy olyan gomb beépítésének is a lehetősége, amely mindegy minden elektronikus rásegítést kiiktat, amennyiben az autó hasonló veszélyhelyzetbe kerül. Ötletekből tehát nincs hiány, mi több, az autógyártók által foglalkoztatott etikus hekkerek is bizonyítják – a gyártóknak ezen a téren a biztonság az első. Hogy mit hoz a jövő ezen a téren, egyelőre megjósolhatatlan, fontos tudni azonban, hogy nem csak a bűnözők, a tervezők is készülnek minden eshetőségre.