AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Már vezetéshez is kapni speciális szemüveget

Ahogyan a számítógépes munkához, úgy a vezetéshez is kifejlesztettek már olyan speciális szemüveget, amely csökkenti a szem terhelését, így kevésbé fárad el a sofőr a volán mögött. Létezik nappali és éjszakai változat is, mindkettő a vezetésnél felesleges erős fényeket, például a szembejövő autó ködlámpa fényét ártalmatlanítja.

Tragédiához is vezethet, ha fáradt a sofőr

 

A sajnálatos közlekedési balesetek jelentős százaléka származik a fáradtság miatt kialakuló szituációkból. Rengeteg tragédia vezethető vissza arra, hogy a sofőr elaludt a volán mögött. Nem lehet elégszer elmondani, hogy ilyenkor nem éri meg kockáztatni – inkább álljunk meg, ha fáradtak vagyunk, szálljunk ki egy kicsit a kocsiból, igyunk meg egy kávét, szívjunk friss levegőt, mozgassuk át a testünket, hogy meginduljon a vérkeringés. Nem csak a saját biztonságunk miatt fontos ez, hanem így a közlekedés többi szereplőjére is tekintettel vagyunk. A fáradtság egyik kiváltó oka, hogy a rossz látási viszonyok között erőltetjük a szemünket, amely kimerítő lehet hosszabb távon. Még egy tökéletes látással rendelkező sofőr számára is így van ez, de pláne igaz akkor, ha valaki szemüveges, vagy hajlamos szürkületben gyengébben látni. Nem véletlen, hogy a jogosítvány használata feltételekhez van kötve a szemüveges embereknél, ezt számon kérheti a rendőr is egy közúti ellenőrzésnél.

 

Szemüveg vezetéshez

 

Kiszűri a vezetésnél felesleges erős fényeket

 

A fáradékony szemű sofőröknek jó hír, hogy már gyártanak olyan szemüveget, amely segít éberebbnek maradni. Nem újdonság ez egyébként: aki számítógépes munkát végez, annak szintén ajánlanak olyan, dioptria nélküli szemüveget, amely csökkenti a szemet érő terhelést speciális lencséjének köszönhetően. Ugyanezt csinálták meg autós verzióban. Nem egy egyszerű napszemüvegről van szó, amelyet sokszor csak divatelemként hordanak az autóban, annak ellenére is, hogy néhány lencse teljesen alkalmatlan a vezetésre. A speciális szemüveg lényege, hogy az adott fényviszonyokhoz megfelelőt választva segíthetünk csökkenteni a szemet érő terhelést. Létezik nappali és éjszakai verzió, ezeket általában párban árulják. A nappali segít védekezni a túl erős napsugarak ellen, tisztább viszonyokat teremt. Az éjszakai változat pedig értelemszerűen a szemből érkező reflektorokat tompítja, segíti a sötétben történő vezetést, kiemeli az ilyen körülmények között hasznos fényeket. Inkább utóbbi hangzik remek újításnak, éjszaka viselhető napszemüvegről ugyanis nem hallottunk, ez azonban épp ellentétes hatást ér el azzal, hogy ártalmatlanítja a szükségtelen, erős fényeket.