AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A lengőkar szilentek: elhasználódás, csere?

A legtöbb autó alkatrész esetében számítanunk kell arra, hogy egy idő után elhasználódnak, és szükség lesz a cseréjükre. Ez persze inkább csak azokra érvényes, amelyek folyamatos használatban, esetleg súrlódásban vannak egymással.

 

Mire való?

 

Az olyan rejtett alkatrészek, mint például a lengőkar szilentje, sokak számára teljesen idegenül hangzanak. A szilent a kar és a perselyt köti össze. Aki egy kicsit is ért az autók működéséhez, az ebből már levonhatja a következtetést, hogy a szilentek folyamatos mozgásban és súrlódásban vannak. Éppen ezért azt a következtetést is le lehet vonni, hogy ezeket időnként cserélni kell. Mivel nagyon könnyen megkopnak a súrlódás következtében, a csere igénye is viszonylag gyakran következik be. Azonban az már sokkal nehezebb feladat, hogy megállapítsuk: mikor is van igény a cserére. Legjobb, ha minden évben ellenőrizzük az állapotát, mert így kizárhatjuk a meghibásodás lehetőségét. Hogyha azonban nem tettük ezt, és a kopás már kritikus pontra ért, akkor is van rá lehetőség, hogy orvosoljuk a problémát. A meghibásodásokra rendszerint egy kopogó hang hívja fel a figyelmet. Amikor ehhez hasonlót hallat az autó, akkor oda kell figyelni, hogy mitől van, és rögtön el kell mennünk egy szervizbe. Az ilyen fajta cseréket csakis a szervizekben végzik el, és általában nem túl bonyolult és időigényes folyamat, éppen azért, mert olyan sokszor kerül sorra. Minden kocsi két ilyen résszel rendelkezik. Ezek közül egy elöl, egy pedig hátul található.

Lengőkar

A csere folyamata

 

Ha már felismertük a problémát, és azonosítottuk a kattogó hangot, akár elöl, akár hátul is legyen az, akkor a következő, hogy szervizelnünk kell a kocsit. Ha nem vagyunk szakmabeliek, akkor sajnos muszáj külső segítséget kérnünk. A műhelyekben azonban ez már annyira bevett eljárásnak számít, hogy simán megcsinálják akárkinek, és persze nem túl sok pénzért. Szerencsére a szilent méretei általában standardok, úgyhogy szinte kizárt, hogy ne legyen belőle abban a műhelyben, amelyikbe éppen elmentünk. Ráadásul van még egy előnye, hogyha sor kerül ennek az alkatrésznek a cseréére. Mivel ez a lengőkar része, ilyenkor rendszerint azt is megvizsgálják, és kijavítják a hibáit. Fontos, hogy erre is sor kerüljön néha, mert a lengőkar egy nagyon fontos eleme az autóknak. Ezek a munkálatok összesen nem kerülnek sok pénzbe, úgyhogy, ha már ott vagyunk, megéri elvégeztetni az egészet, amire lehetőség van.