AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A lengéscsillapítók

Szinte már mindenki hallhatott az autó lengéscsillapítójáról, viszont lehetséges, hogy sokan nem tudják, mire szolgálnak és milyen fontos szerepük van a biztonság és a kényelem szempontjából.

 

A lengéscsillapítók szerepe

 

Mint minden mozgó alkatrész az autóban, a lengéscsillapítók is idővel elhasználódnak, viszont nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele, mikor is érkezik el a csere időpontja. A lengéscsillapítók típusa és élettartama függ az autó modelljétől, a megtett kilométerektől, az útfelületek és az alkatrész minőségétől, de átlagosan kijelenthetjük: 4-5évig szolgálhatnak bennünket. A lengéscsillapítók arra szolgálnak, hogy szabályozzák az autó kerekeinek elmozdulását, az úton tartsák azokat, és a nem kívánt rugózást elnyeljék. Ez az alkatrész nélkül az autó kerekek ugrálnának fel és le, minden egyes alkalommal, amikor egy egyeletlen úttesten haladunk vagy kisebb lyukakba hajtunk, ami nemcsak kellemetlen, de veszélyes is.

A lengéscsillapítók szerepe

 

A lengéscsillapítók cseréje

 

Valójában a lengéscsillapítók feladata, hogy a gumiabroncsokat egyenletes érintkezésben tartsák az úttal. Ezeknek kialakítása az autó típusától függ, de a működési elvük ugyanaz. A mai modern autókban már teleszkópos változatokat használnak, melyek dugattyús és szeleprendezést tartalmaznak, egy olajjal töltött csőben. A lengéscsillapítók elhasználódnak, és a kopás következtében, kevésbé tudják a kerék mozgását szabályozni, azaz a csillapítás egyre kisebbé válik. Azonban, ezek az alkatrészek lassan avulnak el, így egy átlagos járművezetőnek, nehéz észrevenni a károsodást. A kopást észrevehetjük abból, ha a kerék tengelyén belül olajszivárgást tapasztalunk. Ebben az esetben, biztosan szükség van az újításra. Viszont ez nem mindig van így, ezért nem szabad csak erre a jelre támaszkodni. A probléma sokszor a gumiabroncsok széleinek rongyolódásával is elkezdődhet. A bajt, meg is hallhatjuk, mivel az legtöbbször szokatlan hangokkal mutatkozik meg. A kopogások és csörgések, bizony azt jelezhetik, hogy a lengéscsillapítókat, illetve más felfüggesztési elemeket cserélni kell. Mindezek mellett, a hosszabb fékezési távolság, a nagyobb fékezési inger és a rossz kanyarodás is rámutathat az elhasználódására, bár ezt nehéz megítélni egy olyannak, akinek nincs tapasztalata, vagy nem tud felfigyelni a változásokra, ezért bizonyos időközönként, keressünk fel egy szerelőt, aki megállapítja és kijavítja a hibát.