AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az is elvonja a figyelmet, ha csak beszélünk – lehet-e biztonságosan telefonálni vezetés közben?

Tévhit, hogy a rendőr csak telefonálásért büntethet meg – ha csak kézben tartjuk a telefont, már az pénzbe kerül ellenőrzésnél. Akkor is, ha csak kinyomtuk a hívást. Vannak eszközök, amikkel biztonságosabbá tehető a telefonálás – de a figyelmet mindenképpen elvonja. 

Több tíz méter, és nem figyelünk

 

A helyszínen tízezer, feljelentés keretében 20 ezer forintra büntetnek a rend őrei, ha azon kapják a sofőrt, hogy mobillal a kézben vezet. A tévhittel ellentétben nem csak akkor, ha konkrétan telefonál – az sms, e-mail írása, chatelés még veszélyesebb, mintha részegen vezetnénk. Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szerint hatszor nagyobb a baleset esélye, ha sms-t, chatüzenetet ír a vezető, mint ha részegen ülne a volán mögé, és nincs okunk nem hinni nekik. Logikus is, hiszen nem csak a fél kezünk foglalt, a képernyőt nézzük az út helyett több másodpercen keresztül. Az alatt az autó, főleg ha gyorsan megyünk, több tíz métert megtesz. Mi meg közben nem az útra figyelünk, hanem az üzenetre. A telefon GPS-ét szintén nem használhatjuk kézben tartott telefonnal. Teljesen mindegy, mit művelünk, a készülék a kezünkben vezetés közben nem lehet. Még azért sem, hogy kinyomjuk a hívást, amit nem akarunk fogadni. Piros lámpánál, vagy ha félreáll, az autós megfoghatja a mobilt, de a motorosoknak például ez is tilos. 

 

Vezetés közben telefonáló hölgy

 

Headset, kihangosítás, telefontartó

 

Mit tehetünk, ha mégis szeretnénk vagy kénytelenek vagyunk kommunikálni, és nem tudunk megállni sem? Headset, autós kihangosító segítségével használható a telefon, amennyiben nem nyúlunk a készülék gombjaihoz, képernyőjéhez – van az irányításra más technikai megoldás is. A mobiltelefont telefontartóban rögzíthetjük, amelyet a műszerfalra tapaszthatunk, így nem kell kézbe venni, bármi történjen. Az autós szaküzletekben, webshopokban megtaláljuk a készülékünkhöz illő tartót, de láttunk már univerzális, bármelyik készülékhez használható mobiltelefon-tartót is. A különböző headsetek is lehetővé teszik, hogy ne kelljen fognunk a mobilt, miközben beszélünk – és sms-ezni, chatelni meg ugyebár nem is akarunk. Ugyanerre jó a kihangosító is – mégsem javasoljuk, hogy telefonáljon vezetés közben. Elég pár másodperc, amíg elvonja a figyelmet a beszélgetés, és máris megtörtént a baleset, még akkor is, ha két kézzel fogtuk a kormányt. Ne veszélyeztessük se a magunk, se mások életét! Ha nem várunk rendkívül, elképesztően fontos hívást, inkább hívjuk vissza a telefonálót, miután elértük úti célunkat, vagy megálltunk pihenni egyet!