AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A legfontosabb tudnivalók a levegőszűrők cseréjéről

Ha a levegőszűrőt saját maga cseréli ki otthon, akkor ezzel pénzt és időt spórolhat meg, ráadásul így a levegőszűrő újra hatékonyan fog működni. Ha utánajár, hogy mennyibe is kerül egy autószervizben az alkatrész cseréje, akkor meglepődhet, hogy milyen komoly összeget megtakaríthat azzal, ha otthon cseréli ki a levegőszűrőt. A cseréhez mindössze néhány dologra lesz szüksége, valamint egy kis időre és energiára.

 

Mire lesz szükség a cseréhez és meddig tart?

 

A levegőszűrő cseréjéhez szükség lesz természetesen egy új légszűrőre, egy vajkésre, valamint egy lapos csavarhúzóra is. Ha már beszerezte az új levegőszűrőt és készen áll az alkatrész cseréjére, akkor onnantól kezdve nagyjából 30 percet fog igénybe venni a csere. Ha most cserél először alkatrészt az autójában és életében először jár a motorháztető alatt, akkor előbb mindenképpen nézze át az autó kézikönyvét, hogy megtalálhassa a levegőszűrőt. A levegőszűrő az az eszköz, amely eltávolítja a port és más idegen tárgyakat a levegőből mielőtt azok a motor levegőjébe kerülnének. Kétfajta levegőszűrő létezik, egy a motornak és a másik a levegő tisztítására, a továbbiakban a motor levegőszűrőjéről lesz szó. A gépkocsi-levegőszűrők egy nagyon nehéz típusú porózus papírból készültek, amelyet a felület növelésére hoztak létre.

Az autó motorjának levegőszűrője

Mit csinál egy levegőszűrő és milyen gyakran kell cserélni?

 

A levegőszűrő felelős azért, hogy a szennyeződéseket, illetve a törmeléket eltávolítsa a motorból, tehát nagyon fontos szerepet játszik, mivel a legkisebb törmelék a palackkamra belsejében is csiszolóanyagként működik és a legrosszabb esetben motorhibát okoz. A piszkos levegőszűrő nem feltétlenül lesz kevésbé hatékony a szennyeződések eltávolításában, de korlátozza a levegő áramlását a motorba és ezáltal növeli az üzemanyag fogyasztást. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze az alkatrész állapotát és az autó kézikönyvében megtalálhatja, hogy milyen gyakran kell levegőszűrőt cserélnie, viszont a legjobb, ha 12 hónap után cserél, vagy 15.000 kilométer levezetése után. Ha mondjuk földút közelében lakik vagy sokszor vezet olyan területen, akkor 5.000-10.000 kilométerenként érdemes cserélni. Ennek eredményeképpen, ha különlegesen poros utakon közlekedik minden nap, akkor a szakértők szerint érdemes minden nap kirázni a port a levegőszűrőből, hogy később ne kelljen a teljes rendszert kicserélni.