AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kitilthatóak a dízelautók Németországból

Ki lehet tiltani a dízelmotorral működő járműveket a szennyezett levegőjű városokból Németországban a szövetségi közigazgatási bíróság döntése alapján. Németországban körülbelül 15 millió dízelautót tartanak forgalomban.

 

Javítanák a levegőminőséget

 

A lipcsei testület szerint az önkormányzatok a hatályos jogszabályok alapján megtilthatják a dízelüzemű járművek használatát a levegőminőség javítása céljából, de ügyelniük kell az arányosság elvének betartására, és csak végső megoldásként rendelhetik el a tiltást. A döntés több millió tulajdonost érinthet Németországban, járműveik értéke a használat korlátozásának lehetősége miatt csökkenhet, és ebbe Andreas Korbmacher tanácsvezető bíró szavai szerint bele kell törődniük. A motor átalakítása a gyártókat terhelheti meg több milliárd eurós nagyságrendű költségekkel. A bíróság két város, Stuttgart és Düsseldorf ügyében döntött. Kötelezte az önkormányzatokat, hogy vegyék fel a dízelüzemű járművek kitiltásának lehetőségét a levegőminőség javítását célzó intézkedési tervükbe. 

A dízel autók számának csökkenése

Közel 10 millió személyautó

 

Stuttgart esetében kikötötték, hogy első lépésként a régebbi – például az Euro 4 környezetvédelmi besorolású – motorral  működő járművek kitiltását kell mérlegelni. Az Euro 5 besorolású motorral szerelt járművek használatát legkorábban 2019. szeptember 1-jétől korlátozhatják.    Azt is meghagyták, hogy bizonyos foglalkozási csoportokra és az érintett területek lakosságára kivételeket kell megállapítani. Németországban nagyjából 15 millió dízelautót tartanak forgalomban, többségük hazai gyártmány. Az esetleges tiltások nem érintenék a nagyjából hatmillió Euro 6 besorolású járművet, így mintegy kilencmillió autó használatát lehet korlátozni. Azonban több millió dízelüzemű kisbusz, autóbusz, teherautó és kamion is közlekedik a német utakon.