AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ha kicsi a kár, hasznos segítség lehet a lámpajavító fólia

Egy egyszerű kavicsfelverődés is okozhat akár több tízezer forintos kárt egy személygépkocsi lámpájában, ha használhatatlanná teszi azt. Ilyenkor nem elég a búrát kicserélni, sokszor az egész autóalkatrész mehet a kukába. Van azonban egy olcsóbb megoldás: megelőzésnek és karcos felület esetén javítási lehetőségnek is jó lehet a lámpajavító fólia.

 

Gazdaságos és okos megoldás 

 

Kevés bosszantóbb dolog van annál egy autótulajdonos számára, amikor a kavicsfelverődés, koccanás vagy éppen jégeső épp annyi kárt tesz a kocsi lámpájában, hogy elsőre nem tűnik komolynak, mégis ki kell cserélni az egészet. Persze az árak autótípustól függenek, de az új kocsiknál már ijesztően drága lehet egy csere, hiszen az egész alkatrészt váltják le újra ilyenkor, nem csak a búrát. Kis kitérő: sajnos akkor sincs ez másképp, ha a felfüggesztés törik el: lehet próbálkozni a műanyag meghegesztésével, de meglátják, az is elpattan majd rendszeresen – hosszú távon szinte elkerülhetetlen a csere. Van viszont egy gazdaságos és okos megoldás arra, hogy elkerüljük a búra felületén megjelenő mikrosérüléseket: ez nem más, mint a lámpajavító fólia. Esztétikai előnyei is vannak: különleges megjelenést tud kölcsönözni az autónak, hiszen átalakíthatja a lámpa fényének színét és erejét, ráadásul mivel öntapadós megoldásúak, nem is bonyolult felhelyezni azokat a lámpára. Semmiképp nem kell hozzá szakember, maximum egy kis türelem, illetve a használati utasítás.

 

BMW lámpa

 

Lecsiszolják, lefóliázzák – ezzel rengeteg pénzt spórolhatunk meg

 

A kölcsönzött kinézet mellett viszont még nagyobb haszna, hogy megvédi a fényszórót mondjuk a kőfelverődésektől és az UV-fénytől, így tovább ép és használható marad az alkatrész. Van olyan modell, ahol gyári felszerelés a lámpabúrán található fóliaréteg – aki ilyen kocsit vásárolt, az szerencsés helyzetben van. A lámpajavító fóliát általában csiszolás után helyezik fel a felületre, mert ilyenkor a legfényesebb a búra, a fólia pedig ezt az állapotát őrzi meg, konzerválja. Amikor megsérül egy búra, mondjuk elég annyi, hogy erőteljesebben összekarcolódik, vagy éppen hajszálrepedések lesznek rajta, esetleg elmattul, és így veszít a fényerejéből, akkor is segít ez a kis extra: ha megmenthető a búra, és lecsiszolják, majd lefóliázzák azt, rengeteg pénzt spórolhatunk meg magunknak. Egyrészt mert nem kell cserélni, másrészt pedig mert a jövőre nézve is megvédjük az alkatrészt. Persze ha darabokra törik az eszköz, nincs mit tenni, elmaradhatatlan a csere, de kisebb sérüléseknél miért ne akarna olcsóbb megoldást keresni az ember, nem igaz?