AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ki a felelős az autós kiegészítők meghibásodásából keletkező károkért?

A mai modern autók egyre kifinomultabbak a parkolás és a biztonsági eszközök terén. Ezek a felszerelések, mint minden más az autóban meghibásodhatnak, ebből károk keletkezhetnek, amiért az autótulajdonos gyakran a gyártót hibáztatja.

 

Kit terhel a felelősség?

 

Sokan kérdezik, például ha egy parkolást segítő eszköz elromlik, és ez által kárt teszünk egy másik autóban, akkor valójában ki a hibás? Ebben az esetben a járművezetőt terheli a felelősség, hisz ő felel a harmadik fél irányába elkövetett gondatlanságért. Azt a kérdést, hogy hibáztathatjuk-e a gyártót az ilyen esetekben elég nehéz megválaszolni. Manapság már mindig újabb és újabb segédeszközökkel találkozhatunk a modern járművekben, és lassan már a vezető nélküli autók is megjelennek majd a piacon. Mit kell tennünk abban az esetben, ha mondjuk a fékek hibásodnak meg, akkor is bennünket terhel a felelősség vagy a gyártót is felelősségre vonhatjuk? Először is a választ befolyásolja, hogy elvégeztük-e az adott járművön a rendszeres karbantartást, és kizárhatjuk-e, hogy nem a vezető hibájából történt a baj. Ha mondjuk, a szerelő nem húzza meg kellően a fékcsavarokat, az ő hibája. Viszont, ha új autót vásárolunk, és az autó karbantartása és működtetése is helyesen történik, mégis probléma merül fel a fékrendszerben, akkor ez a gyártó hibájának számít.

A tolatáskor keletkező kár

A tolatókamera meghibásodásából keletkező károk

 

A segédeszközök, mint például a tolatókamerák és hasonló kiegészítők, más csoportba sorolhatóak, mint például a fékrendszer, mivel ezek csak a kényelmesebb utazást biztosítják a vezető számára, kisegítőként szolgálnak, viszont a fékek esetében, életveszélyről lehet szó, ez utóbbinál hibáztatható a gyártó. A segédeszközökért, mint például a parkolást segítő kiegészítő meghibásodásáért, és az ebből keletkező problémáért a vezető felelős. Például egy parkolás során, teljes figyelmet kell szentelnünk a műveletnek. Bár ezek a kiegészítő eszközök legtöbbször megtartják épségüket, és nem hagynak cserben bennünket, mégsem árt az éberségünk. Ezek mellett, manapság már számtalan olyan jelzést találhatunk az utastérben, melyek jelzik egy-egy segédeszköz meghibásodását, vagy épp emlékeztetik az autó tulajdonosát az ellenőrzésre, így a probléma felmerülésére nagyon csekély az esély. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a jármű vezetőjének, minden esetben felelősséget kell vállalnia a tulajdonában lévő jármű által okozott károkért, még akkor is, ha ezt a segédeszközök hibájából követte el.