AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Keréktárcsa tudnivalók

A keréktárcsák szinte a legkedveltebbek az összes cserealkatrész közül. Ezek a keréktárcsák gyakorlatilag garantálni tudják, hogy az autó ha csak egy kicsit is, de jobban nézzen ki mint azelőtt. Az esztétikán kívül viszont nagyon gyakran szükségessé is válnak. A keréktárcsákat leggyakrabban valamilyen kár, vagy legrosszabb esetben közúti baleset után szokták lecserélni. A következőkben elolvashatja a legfontosabb tudnivalókat a keréktárcsáról.

 

A legfontosabb keréktárcsa kifejezések

 

Amikor a keréktárcsákról és abroncsokról van szó, előkerül néhány kulcsszó amit a kezdő vezetők nem mindig értenek meg. Ott van például a csavaros minta, amit másképpen csavaros körként is ismernek. Ez a csavaros minta a kerékcsapok által kialakított kör átmérője, ami a kerékabroncsok külső felületén látható. Ez két számból áll, az első az, hogy hány lyuk van a keréken, a második pedig az átmérőt mutatja. A hüvely középtengelye az a központi lyuk, amely megtartja a kereket az autó kerékagyán. A kerekeket mindig nyomatékkulccsal szerelik fel, és a frissen szerelt kerekeket mindig az első 100 km után újra meg kell húzni, hogy minden maradjon szoros, ilyenkor jön szóba a forgatónyomaték.

Az autó keréktárcsája

Miből van a keréktárcsa?

 

A keréktárcsák általában két féle fémből készülnek: alumíniumból és acélból. Az acél keréktárcsák nagyon erősek, tartósak és könnyen tisztíthatóak, de nem olyan fényesek és nem valami könnyűek. Az alumínium keréktárcsák ragyogóbbak, de nem annyira bírják a a szemcséket és a szennyeződéseket sem. A keréktárcsákat olyan titán ötvözetből is létrehozhatják, amelyek nagyon kemények, de egyben nagyon könnyűek is. A titán tárcsák azonban sokkal drágábbak, mint a szokásos alumínium vagy acél tárcsák. A krómból készült keréktárcsák az esztétikai vonzerejük miatt népszerű választást jelentenek manapság. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a króm hatás általában csak a bevonat alkalmazásával érhető el. A választás egyszerűen a preferenciától függ, viszont a tartósságot érdemes figyelembe venni, nem pedig a kinézetet, bár az sem elhanyagolható, hiszen mindenki arra törekszik, hogy szép és esztétikus autója legyen, amellett hogy minden alkatrész jól működjön. Egy olyan keréktárcsa amit nem azért építettek hogy tartós legyen, hanem azért mert jól néz ki, fokozatosan elszakadhat ami veszélyes, és a vezetés is fizikailag képtelenség lesz emiatt.