AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A kerékcsapágy

Az autótulajdonosok már biztosan hallhatták a szerelőjüktől, hogy a kerékcsapágyakat ki kell cserélni. Ezek fontos alkatrészek, ezért ne hagyjuk figyelmen kívül a szerelő figyelmeztetését.

 

A kerékcsapágy elhelyezkedése és hibája

 

A kerekek a kerékagyra vannak rögzítve és a közepén, annak érdekében, hogy a kerekek súrlódásmentesen és simán foroghassanak, egy kerékcsapágy található. Ezek autótípustól függően különböző stílussal és formatervezéssel rendelkeznek, viszont a legtöbbjük gömbcsuklós, melyeket erős hőmérsékletet tűrő zsírral kennek be. Ha ez az alkatrész zajossá válik, akkor mindenképp cserére szorul, mely nem igényel nagy anyagi befektetést. A kerékcsapágy szorosan áll, és nincs esély arra, hogy kiugorjon, de ettől függetlenül, biztonsági okokból egy körgyűrű is található előtte. Egy átlagos járművezető számára, elég nehéz megállapítani, hogy a kerékcsapágy meghibásodott-e. A probléma kezdetben csendes zajjal jár, ami az idő múlásával, fokozatosan hangosodik. Ez egy zúgó és szaggatott hangra hasonlít, amit mintha a távolból hallanánk, amikor az autó mozgásban van, és minél jobban gyorsítunk, a hang annál jobban hangosodik. Lehetséges, hogy ezt a hangot, kisebb vibráció is követi.

A kerékcsapágy hibája

 

Kerékcsapágyak vásárlása és cseréje

 

A kerékcsapágy és a teljes készlet vásárlása, nem túl drága. A vásárlás során, pár dologra figyeljünk oda. Ilyen például, hogy mindig olvassuk el a termék leírását és különös figyelmet fordítsunk arra, hogy az adott típus megfeleljen az autó elülső, illetve hátsó részének. A kerékcsapágy cseréje olyan munkafolyamat, melyet mi magunk is elvégezhetünk, ha rendelkezünk megfelelő szerszámokkal, viszont jobb, ha ezt egy profi szerelőre bízzuk. Gyakran megeshet, hogy a kerékagy nagyon szoros, és mi magunk nem vagyunk képesek fellazítani, mivel ezt csak erős nyomással tudnánk megtenni. Az is előfordulhat, hogy az egész szerelvény felmelegítést igényel, melyet gázfáklyával tudunk biztosítani. Amennyiben az egész csapágy cserére szorul, akkor egyszerűbb feladatot kell elvégeznünk, így ezt magunk is meg tudjuk otthon csinálni. Ha a kerékcsapágy hangossá válik, nem kell pánikba esnünk, hisz ezek nagyon erős acélból készülnek és rendkívül tartósak. Még ha erős zúgást ad ki, akkor is még hosszú ideig el fogja végezni feladatát, mielőtt teljesen feladná a szolgálatot. A cserét viszont a lehető leghamarabb végezzük el, mielőtt még más alkatrészben kárt nem tenne.