AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A katalizátor

Mindenki hallhatott már a katalizátorról, viszont sokan nem tudják, hogy mi is a szerepe valójában, hogyan néz ki, és hogy hogyan vehetjük észre a meghibásodását. 

 

A katalizátor szerepe

 

A katalizátor arra szolgál, hogy segítse az üzemanyag tökéletesebb égését a motorban, valamint a kipufogó gázok káros anyag tartalmának csökkentését is biztosítja. A katalizátorok kialakítása különböző. Általában úgy néz ki, mint egy kisebb kipufogó hangtompító, viszont vékonyabb és közel van a motorhoz. A katalizátor a motor kipufogógázának a tisztítására szolgál mielőtt az a szabad levegőre jutna (függetlenül attól, hogy dízel vagy benzin üzeműek-e). A neve a kémiai reakcióra vonatkozik. A kiválasztásnál, olyan káros szennyezőanyagokról van szó, mint a szén-monoxid (CO), a nitrogén-oxidok (NOx) és a nem égetett szénhidrogének (HC), nem pedig a koromról és részecskékről. Ezeket nem szabad összekeverni, mivel a korom nem minősül káros anyagnak, és nincsenek jogi korlátai sem egyes járművek tekintetében.

A katalizátor szerepe

 

A katalizátor meghibásodásának okai

 

A katalizátor élettartamát nehéz lenne megállapítani. Ennek állapotára hatással lehet a motoron belül történő hűtőfolyadék és olajszivárgás, vagy egyes motor tisztító vagy kopásgátló adalékok káros hatása (bár manapság már modernek ezek az adalékok és kompatibilisek a katalizátorral). A rossz olaj használata is okozhat hibákat, a katalizátor felületén lerakódások keletkezhetnek, amik akadályozzák annak megfelelő működését. Ha a katalizátor nem működik rendesen, nem biztos, hogy a vezető számára azonnal érzékelhető a baj. A kipufogógáz kibocsájtás furcsa szagú lesz, és az autó több szennyezőanyagot bocsájt ki, amit a sofőr nem érzékelhet. A modern autóknál már ezt a hibát az oxigénérzékelők jelzik. Amennyiben a motor ellenőrző lámpája folyamatosan világít, akkor valószínűleg a katalizátor nem működik megfelelően. Ilyenkor minél előbb, egy diagnosztikai számítógéphez kell kapcsolni. A katalizátor tisztítására folyadékot használunk. Ez a szén lerakódások lebontására törekszik, nemcsak a katalizátoron belül, hanem a teljes üzemanyag rendszerben. Segíti az átalakító hatékonyságának növelését, persze, ha nincs fizikai sérülés és az aljzat is sértetlen. Figyeljünk oda a katalizátor tisztítására, mivel ennek meghibásodása az átlagos üzemanyag fogyasztást nagymértékben megnövelheti. Ez legtöbbször akkor fordul elő, ha a katalizátoron túlzottan elszaporodik a szén lerakódás.