AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A jó levegő ára – klímatisztítási módszerek

Míg régebben kuriózumnak számított, ha egy autó rendelkezett légkondicionáló berendezéssel, addig manapság szinte már nem gyártanak gépjárművet klíma nélkül. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük áldásos hatásait, tudnunk kell, hogy az egészségünk megóvása érdekében ez az alkatrész folyamatos karbantartásra szorul.

 

Miért veszélyes az elhanyagolt légkondicionáló?

 

Nyári napokon, ha elindítjuk autónkban a klímát, gyakran érezhetünk furcsa, poshadt szagokat, ami remekül jelzi, hogy valami nincs rendben a rendszerben. Általában a légkondicionáló kondenzvizében elszaporodott baktérium az oka a kellemetlen illatoknak. Ha hosszabb úton használjuk az autót, akkor feltétlen szükséges az utolsó pár kilométerre kikapcsolni a klímát, hiszen a rendszerben fennmaradt, elpárologni képtelen víz kitűnő táptalajjal szolgál a különböző kórokozók számára. További jellemzője a légkondiknak, hogy száraz levegővel árasztják el az utasteret, ezáltal még jobban kitéve nyálkahártyánkat a fertőzésveszélynek. Ha tehát orrunk különös szagokat vél felfedezni autónkban, ne habozzunk, álljunk neki kitisztítani a berendezést. A klímatakarítás mikéntjének talán csak pénztárcánk szabhat határt, az otthoni megoldásoktól kezdve a legújabb ultrahangos technikáig a lehetőségek tárházával találkozhatunk.

 

Klímatisztítás

 

Otthon, vagy profi műhelyben?

 

Ha a költséghatékony otthoni módszert választjuk, nem árt tudni, hogy mindenképp környezetkárosító technológiát – vegyszert – fogunk használni. Ha tisztítóhabot vásárolunk, azt a szellőzőréseken bejuttatva teríthetjük el a rendszerben, majd a klíma bekapcsolása után addig kell várnunk, míg a hab elpárolog, és ezzel elvileg ki is irtottuk a felgyülemlett kórokozókat. A másik megoldás a spray, amelyet felhúzott ablakoknál és csukott ajtónál kell az autóban elhelyezni, majd gombnyomás után a benne lévő gáz beteríti az utasteret. A közben bekapcsolt állapotban lévő légkondicionáló berendezés pedig a levegő és a kifújt gáz keringtetésével fertőtleníti magát. Az erre szakosodott szolgáltatók azonban profibb megoldásokat alkalmaznak. Már hat- és nyolcezer forint között kezeltethetjük klímánkat ózonnal, amely egy nagyon hatásos tisztítószer, oxidációja közben szinte az összes kórokozót elpusztítja. Létezik ultrahangos módszer, amely a tisztítószert nagyon apró részekre bontva tudja átjuttatni a hűtőrendszeren, így az mindenhová eljut, és vékony védőréteget is képez a csövekben. Létezik nagynyomású, több barral bejuttatott tisztítótechnológia is, amely nagy erővel képes a szennyeződéseket eltüntetni a csövekről. Bármely módszert is választjuk, ne feledjük: a klímatisztítás mellett minden esetben a pollenszűrőt is cseréljük ki!