AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Jelölések a gumiabroncson: melyik mit jelent?

Az ember nem mindig tudja megjegyezni, hogy mennyire sok részből áll egy autó, és hogy ezeknek a részeknek melyek az ismertetőjelei. Ha valamilyen cserére kerül a sor, akkor elengedhetetlen, hogy előbb utánanézzünk a típusnak, és hogy melyik kocsihoz milyen fajta illik. Minden alkatrészen el van helyezve egy bizonyos kód, amelyet ha sikerül beazonosítani, elkerülhető az, hogy rosszat vegyünk a helyébe.

A gumiabroncs jelölései

Ezek a jelölések, bár pontosak, nem mindig egyértelműek, főleg akkor, ha az ember nem egy autószerelő műhelyben dolgozik. A gumiabroncsokon levő jelzések az egyik legvitatottabbak a dilettánsok körében. A továbbiakban nézzük meg, hogy melyik szám és betű mire utal, hogy eloszlassuk a kétségeket. A legelső szám, ami általában három számjegyből áll, az a futófelület szélességét jelzi mm-ben. A második, amely két számjegyből áll, az oldalfal magassága. A harmadik, amely ezeket követi és betűket és számokat is tartalmaz, a keréktárcsa átmérőjét és fajtáját mutatja. Az utolsó, zárójelben levő rész pedig a terhelési és a sebességi indexet jelzi. Ezek az információk teljesen univerzálisak, ami azt jelenti, hogy a világ bármely pontján le tudják őket olvasni, és ugyanarra az információra vonatkoznak. Ha nem így lenne, akkor rengeteg félreértés keletkezne, ugyanis az szinte kizárt, hogy ugyanaz a gumiabroncs maradjon egy autón, amíg az használatban van. Szerencsére meg lehet oldani a cserét mindenféle szakértelem nélkül is, csupán az a fontos, hogy helyesen azonosítsuk be a fajtát és a szériát, hogy olyant vegyünk, amilyent eredetileg akartunk.

Gumiabroncs jelölések és jelentésük

Forduljon szakemberhez!

Sajnos azonban vannak olyan esetek, amikor ez a jelölés teljesen lekopik a kerékről. Ebben az esetben azt tehetjük, hogy megnézzük, hogy gyárilag milyen fajta volt a járművön, és igyekszünk hasonlót vásárolni. Nagyon sok olyan van, amelyik csak speciális üzletekben található meg. A legtöbb szerviz csak az alapdarabokkal rendelkezik, azonban szívesen segítenek a rendelésben és a felszerelésben is, hogyha az szükséges. Ezek a folyamatok pedig nem annyira drágák, mint gondolnánk, úgyhogy nem kell attól tartanunk, hogy túlköltekezzük magunkat. Minden hasonló problémára megoldást jelenthet a világháló, mivel innen rendelhetünk is, de utasításokat is kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan kell kicserélni egy gumit. Ha eddig nem tudtuk, érdemes egy kicsit utánanézni, mert nem olyan bonyolult dolog.