AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A kipufogó és részei

Sok laikus ember azt gondolja, – persze tévesen – hogy a járművek kipufogója csak abból a kis csőből áll, amelyet szabad szemmel is látni lehet. Holott erről jóval többről van szó, a kipufogó egy hatalmas rendszert képez, és rengeteg részből áll. Ha valakit érdekel az autók belső működése, elsősorban ezt kell megtanulnia.

 

A fontos részek

 

A kipufogó tehát egy nagyon komplex szerkezet, amelynek lényege, hogy a levegőbe jutassa az elhasznált, elégetett gázt. Ha ez nem lenne, az autó egyszerűen felrobbanna, úgyhogy senki nem tagadja ennek fontosságát, és egyértelműen az autózás egyik legelengedhetetlenebb eleme. Több részből áll. A lényeg, természetesen, a csöveken van, hiszen itt megy át az az elhasználódott, elégett anyag, amely gáz formájában a levegőbe távozik. Azonban ez még nem elég, ahhoz, hogy kipufogórendszerről beszéljünk (olyanról, amely még működik is), nem szabad figyelmen kívül hagynunk a többi részletet sem. A hangtompító a másik nagyon fontos eleme a rendszernek, még akkor is, ha kezdetben nem úgy hangzik. Ha nem lenne, akkor a kipufogó olyan fülsüketítő zajt adna ki, amely élvezhetetlenné tenné az egész autózást. Ezen kívül nagy szerephez jut a katalizátor és a kipufogó dob is. Mindkettőnek több fajtája van, ehhez azonban elengedhetetlen a rendszer működési mechanizmusának a részletes ismerete is. Nem szabad megfeledkeznünk a rögzítésekről sem. Ezek nagyon lényeges elemek, hiszen egyértelmű, hogy megfelelő rögzítés hiányában az egész a földre esne, amikor az autó elindul.

Az autó kipufogója

Hibák és javítás

 

Mivel ez egy nagyon igénybe vett szerkezet, gyakori eset, hogy meghibásodik. Ilyenkor fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyek azok a jelek, amelyek ezekre a hibákra engednek következtetni. A legelső a zörej, amely ebből a részből jön ki. A második, hogy a kipufogó cső ereszt. A harmadik, hogy a felfüggesztéssel akad a probléma. Ez a három leggyakoribb eset, azonban ezeken kívül még számos más eset is lehet. Fontos, hogy számon tartsuk ezeket, és csakis akkor fogjunk neki egyénileg a javításoknak, amikor száz százalékig biztosak vagyunk benne, hogy egyedül is meg tudjuk csinálni. Ennek a rendszernek a javítása nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, és ezért néha érdemes igénybe venni szakértő segítségét, és a sikertelen magánakció helyett szervizbe vinni a kocsit. A javítási költségek nem kerülnek túl sokba, ezért mindenképpen megéri ezzel próbálkozni inkább, mint hibát elkövetni.