AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Januári matricaszezon

Az autózás egyik – ha nem is kedvelt – de elengedhetetlen tartozéka az autópálya matrica. Az év elején, így idén is tömegesen vásárolják meg a magyar autósok az egyes megyékre, vagy az ország egész területére szóló matricákat.

Milyen matricát vegyünk?

Azt, hogy egy autósnak milyen matricát érdemes vásárolni, nagyon nehéz megmondani. Először is, tudni kellene, ki hol lakik, merre autózik rendszeresen és azt milyen gyakran teszi. Ezért mindenkinek magának érdemes döntést hozni arról, hogy vásárol-e, ha igen milyen matricákat, megyei, vagy esetleg az ország egész területére szabad utat adót. Aki megyei vagy időszakos, tehát 10 napos, vagy havi matrica mellett dönt, az ezt akkor teszi helyesen, ha állandó útvonalon közlekedik az autójával, csak ritkán utazok az országban nagy távolságra, általában egy területen mozog, vagy mindez együtt és a nyári téli szezonban nagyobb távolságra megy. Utóbbinak a megyei és az időalapú a jó megoldás egyszerre.

Autópálya matrica

Ki vegyen éves matricát?

Aki egész évben az országot keresztül-kasul autózza, annak a legjobb megoldás az éves matrica. Természetesen az éves autópálya matrica a maga 42 980 forintos árával lényegesen drágább megoldás, mint akár két megyei matrica több 10 napos matricával keverve. Mégis, érdemes a minimális költségre irányuló törekvés közben arra gondolni, hogy egy év alatt - akár egyetlen téves döntés nyomán - az éves matrica áránál nagyobb büntetésbe is bele lehet szaladni. Elég feltévedni egy fizetős útszakaszra, nem értesülni az első büntetésről, vagy azt nem befizetni, és a dolog máris akár 50 ezer forintnál is többe kerülhet. Van az az utazási mennyiség, amelynél már sokat nyom a latban, hogy egész évben nem kell többet matricára gondolni, mikor, milyet vegyünk, milyen kerülő útvonalon tudunk spórolni, meddig tart egy-egy matrica érvényessége. Ez a fajta kényelem akár 43 ezer forintnál többet is megérhet.