AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Így lehet üzemanyagot spórolni

Minden autóvezető szomorúan fogadja a hírt, amikor meglátja a műszerfalon felvillanó alacsony üzemanyagszintet jelző lámpát. Jó, ha tudjuk: az autó fogyasztását számtalan tényező befolyásolhatja.

 

Nem csak itthon jelent problémát a magas üzemanyagár

 

Az egész világon, így természetesen Európában is egyre nagyobb gondot okoz a lassan egekbe száguldó üzemanyagár. Magyarországon már 400 forint körüli árral kalkulálhatunk, így nagyon nem mindegy, hogy mennyire tudjuk gazdaságosan használni az autónkat. A problémával több országban már kormányzati szinten is foglalkoznak. Sokan úgy kalkulálnak, hogy ha csökkentik a sebességhatárt az autópályákon, az akár öt százalékkal csökkentheti az ország üzemanyag-felhasználását. Eláruljuk, még lassabban sem muszáj menni, ha az ember megfogad néhány jó tanácsot.

Az autó üzemanyagán való spórolás

Néhány praktikus ötlet

 

Fontos a jó tervezés, hiszen aki a dugóban áll, nemcsak időt, hanem üzemanyagot is pazarol. Ilyenkor ugyanis egész idő alatt jár a motor, anélkül, hogy haladna. Ezt elkerülhetjük, ha jó előre átgondoljuk, hova szeretnénk menni, és ha lehet, nem csúcsforgalomban indulunk útnak. A modern navigációs berendezések már figyelik a dugókat is, és helyette jobb útvonalakat ajánlanak. Nem mindegy, hogyan adunk gázt! Kevesen tudják, de igencsak jelentős hatással van az üzemanyag fogyasztásra a vezető jobb lába. Talán furán hangzik, de aki majdnem padlóig nyomja a gázpedált, benzint spórolhat. Ilyenkor ugyanis a fojtószelep nyitva van, és a motor jobban tud szívni. Lehetőség szerint kerüljük a rövid utakat! Bizony drága hobbinak számít, ha valaki az ötszáz méterre lévő pékségbe is autóval megy, a motor ugyanis jóval többet fogyaszt addig, míg be nem melegszik. Arról se feledkezzünk meg, hogy minél alacsonyabb a guminyomás, annál többet fogyaszt az autó az úton. Legalább kéthetente javasolt ellenőrizni a guminyomást, ez mindössze öt percet vesz igénybe.