AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Így cipeld magaddal a bringádat, ha autóval szállítod

Itt a tavasz, egyre többen szerveznek maguknak kerékpáros programokat. Nem mindenki olyan szerencsés azonban, hogy néhány kilométeren belül talál olyan terepet, ahol kirándulhat egy nagyot. Ezért neki is kocsiba kell pattanni, és magával vinni a kétkerekűt.

 

Szállítás: kívül vagy belül?

 

Ha autóval szeretnénk eljuttatni egy kerékpárt egyik helyről a másikra, akkor két lehetőség adott. Az egyik, hogy autóba tesszük a bringát, a másik, hogy kívülre szereljük fel valahogy.  Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy elfér belül, elsőre az tűnhet a legjobb megoldásnak. Így ugyanis biztosan nem akadunk fent semmilyen kilógó faágon, vezetéken, egyéb váratlan akadályon. Ha azonban nem elég nagy kocsit használunk, akkor bizony ülőhelyekbe kerül, hogy így vigyük magunkkal a kétkerekűnket. Ennél is nagyobb probléma, hogy minden valószínűség szerint nem mosod majd le a bringát, mielőtt a kocsiba teszed, vagy ha igen, akkor meg várhatod, amíg megszárad. Szóval minden bizonnyal egy csomó koszt hordasz majd a kárpitra. Ne is beszéljünk az olajos felületről, a kiálló alkatrészekről, amik aztán komoly károkat is okozhatnak.  Éppen ezért, ha rendszeresen szállítunk így kerékpárt, ha az életünk részévé válik, akkor gondolkozzunk el azon, hogy érdemes erre alkalmas autót vásárolni ehhez a szenvedélyhez. Ha pedig csak alkalmanként szállítunk majd autóval kerékpárt, akkor maradjunk meg a kintre szerelés taktikájánál, és válogassunk a különböző kerékpártartók autóra való verziói között.  Gyakorlatilag minden kocsira létezik megfelelő szállító, még azokra is, amelyeknek a nyitott a teteje.

 

Kerékpártartó az autón 

 

Tető, vonóhorog, hátsó ajtó

 

A legismertebb megoldás természetesen a tetőre rögzíthető konzol. Figyelj arra, hogy itt az olcsó megoldás fokozottan kerülendő, vagy csak egy biciklit tegyél fel, ha úgy érzed, nem elég strapabíró. Van olyan tetőkonzol, amely csak bizonyos autókra tehető fel, de olyan is, amelyik nem mindegyik biciklivel hangolható össze. A legtöbb típus azonban univerzális, de azért figyelj oda, mit választasz. A tetős megoldás legnagyobb hátránya, hogy megemelkedik az autó súlypontja, a légellenállás hatására megnő a fogyasztása is. Nehézség lehet, hogy a 20-30 kilós biciklit nem mindenki tudja könnyedén felemelni és rögzíteni.  A másik megoldás épp nekik ideális, ez pedig a vonóhorogra szerelhető konzol. Ez a megoldás nem árt annyira a menettulajdonságnak, biztonságban vagyunk az alacsonyabb garázsokban, parkolóházakban és kapubeállókban. Nem kell attól rettegnünk, hogy mikor viszi le valamikor a bringánkat. Ennek is van azonban hátránya, mégpedig az, hogy gyakran elállja az utat a csomagtartóhoz menet, ami így igen nehezen megközelíthetővé válik. Sok esetben eltakarja a lámpákat és a rendszámot is. Lehet azonban kiegészítő lámpasort és a rendszámnak külön konzolt is vásárolni hozzá. Épp ezt a macerát lehet megkerülni a kombi típusú autóknál a csomagtartó ajtajára szerelhető megoldással. Ez leginkább hevedereket jelent, amiket az ajtó peremére kell szerelni. Nem minden ajtó alkalmas erre, érdemes ezt alaposan ellenőrizni, vagy megnézetni az üzletben, ahol vásárolunk.