AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Így állítsuk be a visszapillantó tükröket

A visszapillantó tükrök kulcsfontosságúak a biztonságos vezetés szempontjából, ám csak akkor tudják betölteni ezt a szerepüket, ha helyesen állította be őket a sofőr. 

 

A belső tükör

 

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a visszapillantó tükrök beállítására, pedig egy kis odafigyeléssel meg lehet találni a visszapillantók ideális helyzetét.  Akármennyire is jól állítottuk be a tükröket, az hiú remény, hogy a fejünk mozgatása nélkül, csupán a szem mozgatásával tökéletesen átláthatjuk a mögöttünk haladó autókat. Ám ha jól csináljuk, akkor egészen apró fejmozgással is elérhető, hogy a holttér csak minimális lesz. Most ehhez adunk pár tippet. A belső tükör beállításánál arra figyeljünk, hogy annak nagyjából közepén lássuk a hátunk mögött lévő területet. Ha saját magunkat is látjuk benne, valószínű, hogy helytelenül állítottuk be, és így nagyobb a holttér a kelleténél. Jó módszer lehet ilyenkor, hogy a tükröt elfordítjuk jobb felé, ameddig el nem tűnünk a tükörből. Minél többet látunk a hátsó szélvédőből, annál jobb!

 

Visszapillantó tükör

 

A külső tükrök

 

Tanulóvezetőként gyakran halljuk, hogy a két külső tükröt olyan szögbe fordítsuk, hogy a vezetőülésből az autó oldalát lássuk a tükrökben. Ezzel az a gond, hogy így beállítva mindhárom tükör körülbelül ugyanazt a területet mutatja, miközben két olyan holttér képződik, amit egyikben sem látunk – de sajnos könnyedén „elbújhat” ott egy autó. De akkor hogyan állítsuk be a tükröket, hogy ezt elkerüljük?  A két külső visszapillantó tükör funkciója, hogy lássuk benne azokat a járműveket, amelyek kilépnek a középső tükör hatóköréből. Ezért fontos, hogy csak minimális legyen a középső tükör és a külső tükrök közötti átfedés.  Ügyeljünk arra, hogy az autónk oldalának minél kisebb része látszódjék a két külső tükörben. Ha ennek aránya nem haladja meg a tükör felületének ötödét, akkor feltehetően közel járunk az optimális beállításhoz.