AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogyan válasszuk ki a megfelelő gumiabroncsot járművünkre?

A járműveknél az évszakok váltakozásával elérkezik az idő, amikor új gumiabroncsot kell vásárolnunk. Ezt nem csak a biztonságunk követeli meg, de törvényileg is elő van írva.

 

A gumiabroncsok épségének fontossága

 

A gumiabroncsok vásárlása elég költségesnek számít, viszont ennek muszáj, hogy évszaknak megfelelő legyen, valamint minőségi is, mivel ez az egyetlen olyan elem az autón, mely kapcsolatban van az úttesttel. A téli és nyári hónapok, más gumiabroncsokat igényelnek, és főleg a télire nagy figyelmet kell fordítani, hogy a szélsőséges útviszonyok közt is, biztonságban tudhassuk magunk az utakon. A gumiabroncs teljes felületének tökéletes mélységű mintával kell, hogy rendelkezzen. Ha ezek a mélyedések, nem minden helyen egyformák, némely részeken kopottnak tűnnek, akkor eljött az ideje, hogy új gumiabroncsot vásároljunk. Ez biztonságunk miatt is fontos, de azért is, mert törvényileg elő van írva, és büntetendő, ha kopott, illetve nem évszaknak megfelelő van a kocsinkon. A gumiabroncs méretét, illetve típusát megnézheti az autó ajtajánál vagy a napellenző alatt, illetve a kesztyűtartó fedelén lévő matricán. Ez megmutatja a gumiabroncs méretét, és hogy mekkorának kell lenni a benne lévő nyomásnak. Lehet, elsőre ezek a számok zavarosnak tűnhetnek, pedig mindegyiknek megvan a saját jelentése. A vásárlás során mindenképp kérjük ki az eladó véleményét, így biztosra mehetünk a megfelelő kiválasztásában.

Az autó gumiabroncsa

A gumiabroncsok állandó figyelmet igényelnek

 

Sokan úgy gondolják, ha a kocsi mechanikai állapota jó, akkor már másra nem is kell figyelni, viszont ez egyáltalán nincs így. A gumiabroncsoknak is épségben kell lenniük. Ha megvásároltuk a megfelelő gumiabroncsot, akkor elvárjuk, hogy azok a megfelelő teljesítményt is nyújtsák nekünk. Ehhez arra van szükség, hogy helyesen legyenek felhelyezve a járművünkre, és figyeljünk oda, hogy mindig a megfelelő nyomás uralkodjon benne. A nyomásnak mindig kicsit alacsonyabbnak kell lenni, mivel így biztosíthat jobb tapadást, és gazdaságosabb is az üzemanyag fogyasztás terén.  Ezt ellenőrizzük le körülbelül két-háromhetente, amikor a gumiabroncsok hidegek. A mérést legjobb otthon végeznünk, ne bízzunk meg a benzinkutakon lévő nyomás-mérőben, mert ezek gyakran pontatlanul mérnek. Érdemesebb inkább egy sajátot vásárolni. Figyeljünk oda, a külsejére is, a repedésekre, hogy keletkezett-e bármiféle kár rajta, esetleg a recéi közé szorult-e be valami, és ha valamiféle szépséghibát észlelünk, ellenőriztessük le egy szakemberrel.