AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogyan működik az autók hűtőrendszere?

Minden autó „lelke” a motorja, ezért nagyon fontos, hogy ez olajozottan működjön (akár szó szerint is). Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a jármű tulajdonosa odafigyeljen rá, rendszeresen ellenőriztesse és karbantartsa. Ehhez az kell, hogy valamilyen szinten tisztába legyen a működési elvével is, hiszen ha ez nincs meg, akkor lehetetlen rájönni a potenciális probléma okozójára.

 

A hűtőrendszer

 

Sokszor sajnos hiába visszük el az autót szervizbe, ha a szerelők segítenek is, előfordul, hogy nem végeznek túl alapos munkát, mert látják, hogy szakértelem hiányában vagyunk. Azonban, ha mi is értünk a dolgokhoz, akkor elkerülhetők ezek a konfliktusok, és együttes erővel egy olyan szerelési metódust alakíthatunk ki, amely mindenkinek megfelel: a szerelők is lelkiismeretesen végzik majd a munkájukat, és mi is tanulunk ez által. A motorban levő üzemanyag biztosítja a jármű helyes működését. Azonban, a motorban levő tüzelőanyagnak csak egy bizonyos százaléka alakul át a működést biztosító anyaggá, a többinek valamilyen módon távoznia kell a motorból. Ez a mód a kipufogógázokkal való távozást jelenti. Azonban ahhoz, hogy a motor ne melegedjen túl, elengedhetetlen, hogy ez az anyag lehűljön. Ezt a hűtőrendszer biztosítja, amely minden motorral működő járműnek az elengedhetetlen tartozéka.

A motor hűtőrendszere

A hűtőrendszer működése

 

A hűtőrendszer kétféleképpen hűtheti le a távozó anyagot, persze még a távozás előtt: levegővel, vagy folyadék segítségével. Az első esetben, vagyis amikor a léghűtésről beszélünk, a feladatot egy ventillátor végzi, oly módon, hogy a levegőt a hengerfejekhez juttatja. Ennek a módszernek az előnye, hogy nincs fagyásveszély (vagyis nem fagyhat meg a hűtővíz), és a motor sokkal hamarabb eléri az eredeti (üzemi) hőmérsékletet. Viszont hátránya is van, mégpedig az, hogy a hűtés nem annyira egyenletes, mint a másik esetben. Ezzel el is mondtuk a folyadékhűtéses motor elsődleges pozitív tulajdonságát. Ennél a módszernél értelemszerűen be kell szereznünk olyan folyadékokat, amelyek a motor hűtését segítik elő. Ezzel pedig a legnagyobb hátrányát mondtuk el… Folyamatosan gondoskodni kell arról, hogy megfelelő mennyiségű (és persze minőségű) folyadék legyen a rendszerben. Akármilyen egyszerűen is hangzik ez, sokszor egyáltalán nem az, mivel folyton gondolni kell rá, hogy a folyadék pótolva, vagy cserélve legyen. Ráadásul, néha költséges is ezeknek a hűtőfolyadékoknak a megvásárlása.