AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogyan kell szakszerűen használni az autó fényszóróit?

Minden fényszórónak megvan a saját szerepe, funkciója és használati ideje, tehát a ködlámákat például nem szabad nappal használni, mert az illegális, pedig mostanában egyre nagyobb divat. A gépkocsivezetők manapság több rossz döntést is hoznak, amikor a fényszórók használatára kerül a sor, ezért eljött az ideje, hogy néhány dolgot tisztázzunk ezzel kapcsolatban.

 

A fényszóróknak kettős szerepük van

 

Az autózás első napjaiban az autóból világító fények annyira halványak voltak, hogy gyakorlatilag hasztalanok voltak arra, hogy megvilágítsák az utat, viszont arra mégis jók voltak, hogy az autó észrevehetővé váljon a többi sofőr számára. A láthatósági funkció nagyon fontos és ezt kezdik egyre gyakrabban elfelejteni, viszont a mai fényszórók használata nappal utazás közben vagy autópályákon nagyon hasznos lehet, hiszen így távolabbról is látják majd más sofőrök, hogy ön közeledik. A nappali menetfények nem helyettesítik a fényszórókat, hiszen hátul nem világítanak, ezért ebben az esetben nem minden autóvezető látja majd meg önt. Ha autópályákon felkapcsolt fényszórókkal közlekedik, akkor más vezetők tudják majd tartani ön után a távolságot, hiszen a fényszórókkal mindig látható lesz, ez különösen akkor fontos, ha előzni szeretne vagy önt szeretnék előzni.

Az autó fényszórói a pályán

A ködlámpákat nem nappal kell használni

 

A hosszúfények megvakíthatják a szemből jövőket, ami nagyon kellemetlen lehet, tehát a hosszúfényeket ne használja, mert az udvariatlanságnak számít. Csak akkor szabad használni a hosszúfényeket, amikor nem közlekedik ön előtt másik autó és szemből sem jönnek. Ha ön látja, hogy más járművek közlekednek ön felé, akkor kapcsolja le a hosszúfényeket, amilyen gyorsan csak tudja, hogy a szemből jövő ne vakuljon meg a fénytől. A hosszúfények a gyalogosokat és a kerékpárosokat is megvakíthatják egy pillanatra, úgyhogy erre nagyon figyeljen oda. A ködlámpák sem a nappali vezetésre valók, tehát csak akkor használja őket, ha a látási viszony 100 méterre csökkent a köd, illetve az eső miatt. A ködlámpák olyan szögben állnak, hogy a közvetlen utat világítsák meg ön előtt, és az oldalakon, így magas sebességnél szinte fel sem fog tűnni a fénye. Ennek ellenére egy pillanatra ezek is megvakítják az önnel szemben közlekedőket, ráadásul illegális nappal ködlámpákkal közlekedni, tehát kapcsolja le őket, ha nem esik az eső vagy nincs köd.