AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogyan kell kereket cserélni az autón?

Murphy törvénye, hogy ott kapunk defektet, ahol több kilométeres körzetben egyetlen szerviz sem található. Kereket cserélni azonban nem ördöngösség, még ha nem is megy olyan gyorsan, mint a Forma-1-ben.

 

Csere előtt mindig legyünk körültekintőek

 

Ha tudatosul bennünk, hogy defekttel állunk szemben, nagyon fontos, hogy kerüljük el a hirtelen fékezést, és ne próbáljunk meg rögtön lehúzódni! Higgadtan és megfontoltan csökkentsük a sebességünket, találjunk egy szilárd útszakaszt, ahol biztonságos körülmények között le tudunk parkolni. Semmilyen körülmények között ne feledkezzünk meg a vészvillogó bekapcsolásáról. Nem lehetünk elég óvatosak, leginkább akkor, ha autópálya mellett ér minket a kellemetlenség. A megkülönböztető mellény pedig szó szerint életbe vágóan fontos ilyenkor. Mielőtt nekiállunk a műveletnek, ne felejtsük el behúzni a kéziféket!

 

Autókerék cseréje

Kerékcsere saját kezűleg

 

Első lépés a csavarkulcs! A csavaranyákat a csavarkulcs használatával forgassuk el az óramutató járásával ellentétes irányba, ameddig csak tudjuk. Tegyünk egy pici fadarabot az emelő alá, ezzel megakadályozzuk, hogy az autó a súlya miatt elcsússzon, mielőtt sikerülne felemelnünk.  Ez a módszer különösen jól jöhet szilárd burkolatú útszakaszon. Ha sikerült jól elhelyeznünk az emelőt, jöhet a művelet neheze: emeljük fel az autót, amíg a lapos kerék mintegy 15 centiméterre el nem emelkedett a talajtól. Ezek után szedjük le a csavaranyákat. Vegyük le a lapos gumiabroncsot, helyezzük fel a tartalékot, majd a csavarokat. Mivel a kerék a levegőben elforogna, csavarkulccsal csak a leengedés után húzzuk meg. Ha több kereket cserélünk, érdemes valamilyen arra alkalmas eszközzel, például krétával jelölni, hogy az autó melyik oldalán voltak. Fontos, hogy a kereket, sötét, száraz teremben, garázsban tartsuk, fektessük őket egymásra vagy akasszuk fel őket valahova. Érdemes minél távolabb helyezni őket mindenféle hőforrástól. Hacsak nem megoldhatatlan, a kerékcsere műveletét inkább bízzuk szakemberekre.