AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Használt autóalkatrész vásárlás – megéri a kockázatot?

Amíg használtautó-kereskedéssel számtalan fórumon találkozhatunk, és országszerte egymást érik az ezzel üzletelő vállalkozások, a másodkézből származó alkatrészek kereskedelme első látásra egy szűkebb piac képét mutatja. Véletlen csupán, vagy egyszerűen kevesen vállalják a kockázatot? Egyáltalán, miért venne valaki használt alkatrészt?

 

Amikor nincs más lehetőség

 

Általános szabály – az elromlott vagy elhasználódott alkatrész helyett csakis újat, megbízható forrásból szabad venni. A professzionális szervizek és szakemberek többsége, miután felfedte a hiba forrását, a megfelelő alkatrészt maga szerzi be, ezáltal is időt spórolva a többségében laikus ügyfélnek. Előfordulhat azonban, hogy az új alkatrész beszerzése nem várt nehézségekbe ütközik. Egy kifutott modell, egy különlegesebb autó üzemben tartása bizony válaszút elé állíthatja tulajdonosát. A gyártó, amennyiben vállalja az autóalkatrész legyártását, horribilis összegekkel is megterhelheti a vásárló pénztárcáját. Szerencsés helyzetben még porosodik az adott alkatrész a márka valamelyik raktárában, azonban a legtöbb esetben nem marad más lehetőség, mint az autóbontó, vagy a használt alkatrész megvásárlása. Természetesen nem mindenki szélhámos, aki másodkézből származó alkatrészek kereskedelmével foglalkozik, azonban itt sem árt, ha óvatosak vagyunk és odafigyelünk az intő jelekre.

 

Használt autóalkatrész

 

Mire figyeljünk használt alkatrész vásárlásakor? 

 

Mivel az autóbontók üzemeltetését szigorú törvényi keretek korlátozzák, általános szabályként elmondható, hogy csakis legális, leellenőrizhető hátterű és bejegyzett vállalkozásnál érdemes próbálkozni. Ez önmagában azonban nem garancia arra, hogy a megvásárolt alkatrész is a kívánt minőséget hozza magával. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy kellő alapossággal járjunk utána az adott alkatrészre vonatkozó garanciának vagy szavatosságnak, hiszen a legálisan működő vállalkozások esetében mindkettő könnyebben érvényesíthető egy későbbi hiba megjelenésekor. Ugyanez vonatkozik a magánszemélytől való vásárlásra is. Bár előfordulhat, hogy az eladót tisztességes szándék vezérli, a később előforduló esetleges kellemetlenségek egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetők. Noha a használt alkatrész vásárlásának egyik legfőbb oka az olcsósága, fontos észrevenni a különbséget az árak között. Itt is bátran élhetünk az aranyszabállyal – ami túl olcsó, az gyanús. Noha több tízezer forint különbség lehet az egyes bontók árai között, van, amikor nem éri meg kockáztatni és a megbízhatóság jegyében a költségesebb megoldást kell választani.