AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hamarosan ellephetik Magyarországot az önvezető autók

Amint engedélyezetté és széles körben elfogadottá válnak, Magyarországot is elérheti az önvezető autók őrülete – legalábbis ezt jelzi előre egy felmérés, amely szerint a magyarok több mint fele hisz az ilyen jellegű kocsik elterjedésében. Kimondhatjuk: egyre sokrétűbb a mesterséges intelligencia az autóiparban.

 

Sofőr és hiba nélkül

 

A globális autóipar egyik legnagyobb innovációjának számít az önvezető autók ötlete: eszerint hamarosan olyan kocsik furikáznak majd az utakon, amelyek emberi beavatkozás nélkül, kizárólag digitális technológiák segítségével működnek a közúti forgalomban. Nem utópia ez a törekvés, hiszen már most léteznek olyan modellek, amelyek profin navigálják önmagukat, miközben érzékelik környezetüket, ezáltal kiküszöbölnek olyan emberi hibákat, mint a dugó vagy a sávelhagyás. Persze ezek még kísérleti stádiumban tartanak, de az áttörés tulajdonképpen csak idő kérdése. Tuti, hogy nem Magyarország lesz az „éltanuló” ezen a téren, de ahogy egyre inkább begyűrűznek hozzánk is az elektromos modellek, úgy az önvezető autókra szintén lesz esély a nyugati példa alapján. 

 

Mesterséges intelligencia

 

„Egy követ fújunk” az oroszokkal

 

Márpedig a magyarok nyitottak erre az újításra. Az IBM megbízásából az NMS Market Research piackutató cég által készült nemrég egy kutatás, amely azt az eredményt hozta, hogy a magyarok több mint fele hisz az önvezető kocsik elterjedésében, míg a válaszadók 72 százaléka szívesen is venne ilyen kocsit. A már említett felmérést hazánk mellett a cseheknél, a lengyeleknél és az oroszoknál végezték el, és az oroszok mellett a magyar válaszadók voltak a legnyitottabbak. A felmérésben 2035-en vettek részt, széles korskálán, azaz 18 és 65 év között. A mesterséges intelligenciában a magyarok 63 százaléka megbízik, míg ez a szám a lengyeleknél csak 53 százalék. A nemek között van némi eltérés, de ez nem meglepő, főleg hogy autós témáról van szó: a férfiaknál 79 százaléka vásárolna ilyen modellt, a nőknél 66 százalék mondott igent a kérdésre. A 80 százalék már most rábízná egy elektronikus kocsira például a legjobb útvonal kiválasztását – ha belegondolunk, a navigációs rendszerek ugyanezt csinálják. Ami még népszerű ötlet, hogy a rendszert bevonják a közlekedési szabálysértések elbírálásába, igazságosabbá téve a szisztémát. Általánosságban is igaz, hogy honfitársaink nagy része szerint a mesterséges intelligencia – legyen szó bármilyen területről – segít a munka hatékonyságának megtalálásában, emellett megkönnyíti az utazást és a házimunkát. Azért azt is jelezzük: 23 százalék szerint viszont súlyos fenyegetést jelent a robotipar...