AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hajtómű olajok

A hajtómű olajok a különböző fogaskerék hajtóművek (sebességváltók, differenciálművek) kenésére szolgálnak. Az olajok minőségét a hajtóműveknél fellépő rendkívül nagy nyomások szabják meg.

A hajtómű olajok viszkozitási osztályok és teljesítményszintek szerint sorolhatók be.

Hajtóművek esetében nemcsak nagy viszkozitású, hanem igen jó tapadóképességű, nagy nyomások hatását ellensúlyozó adalékokat tartalmazó olajokat kell felhasználni. Az olajok tulajdonságait a hajtómű kialakítása határozza meg. A megfelelő hajtóműolaj kiválasztásánál a gyártó utasításait kell betartani. A hajtóműolajok viszkozitási osztályba sorolása a SAE szerint történik (ld. bővebben a motorolajoknál), így pl. a SAE 75W téli egyfokozatú, a SAE 140 nyári egyfokozatú olajat jelöl, míg a SAE 80W-90 jelölésű hajtóműolajok egész évben használható többfokozatú kenőolajok.

A motorolajokhoz hasonlóan ugyancsak az API rendszere szerint osztályozzák a közlekedési hajtóműolajokat.

A teljesítményszintet GL-lel (Gear Lubricant) és 1-6 közötti számokkal jelölik; a szám növekedése a teljesítményszint növekedését jelenti. Az olajok másik részét ipari - nagyobb részét kenési, kisebb részét nem kenési - célokra használják fel. A különböző ipari gépek, elektromotorok, dinamók, centrifugák csapágyainak és súrlódó alkatrészeinek a kenéséhez igen sokféle kenőolaj szükséges. Az ipari olajokat 100 oC alatti kenési helyeken alkalmazzák, tehát a velük szemben támasztott követelmények sokkal enyhébbek és más jellegűek, mint a motorolaj esetében.

 

Keresse meg autójához megfelelő hajtómű olajat és rendelje meg országosan legkedvezőbb áron:

Motorolaj ismertető

 

Alkatrészek akár 45% kedvezménnyel - Kovács Autóalkatrész Webáruház - Irány a bolt!