AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A gyújtógyertyák megfelelő cseréje

Egy benzinnel működő motorban sem lehet alábecsülni a gyújtógyertya jelentőségét. Ez nélkül a jármű képtelen lesz elindulni, hiszen ez gyullasztja be a folyadék és a levegő keverékét a motorban. Azonban persze ez is meghibásodhat, és ilyenkor jó, ha tudjuk, hogy hogyan is oldhatjuk meg magunk a problémát.

A gyújtógyertyák meghibásodása

A gyújtógyertya meghibásodásának árulkodó jele lehet az, ha problémás a motor beindítása, ha az átlagostól magasabb az üzemanyag-fogyasztásunk vagy ha egyáltalán nem lehet beindítani a motort. Ha ezek ismerősen hangzanak, akkor talán itt az ideje megfontolnunk, hogy a régi gyújtógyertyákat újakra cseréljük ki. Szerencsére ennek a megvalósítása nem egy hatalmas feladat. Mindössze egy racsnis kulcsra, egy racsnis hosszabbító szárra és egy gyújtógyertya kupakra van hozzá szükségünk. Mielőtt teljesen szétszednénk a motorunkat, többet ér, ha elővesszük az autónk kézikönyvét, hogy megtudjuk, pontosan hol is vannak a gyújtógyertyáink. A négy- és hatcilinderes motorok nehézsége, hogy a gyújtógyertyák a motor tetején helyezkednek el, alul pedig egy biztosító fedő van. A V6 és V8-as modelleknél pedig el vannak osztva a motor két oldalán.

A gyújtógyertyák cseréje

A régi gyújtógyertyák eltávolítása

Amikor megtaláltuk a gyújtógyertyákat, egy széria műanyag fedővel fogunk találkozni azok tetejükön. Hogy ezeket eltávolítsuk, egyszerűen fogjuk meg őket az alapnál, és húzzuk le. De persze mindezek előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a motor már kihűlt. Következő lépésként csatlakoztassuk a gyújtógyertya kupakot a hosszabbító szárra, mielőtt a gyújtógyertyára helyeznénk. Innentől kezdve kezdjük el leszedni a gyújtógyertyákat egyenként a racsnis segítségével. Habár lehet, hogy könnyebb lesz csak a kupakot és a hosszabbító szárat használni. Amint levettük mindegyik gyújtógyertyát, láthatjuk, hogy az aljukon van egy darab fém, amely elkülönül magától a gyújtógyertya-testtől. Hogy elkerüljük a meghibásodásokat, ezekre is ügyeljünk. Mikor megvesszük az új gyertyákat, bizonyosodjunk meg afelől, hogy a gyertya és a másik fém közötti rés megegyezik a régin lévővel. Amint megtaláltuk a járműnknek megfelelő gyújtógyertyákat, kezdjük gyengéden visszacsavarni azokat a motorra. Ne használjuk direkt a racsnist, inkább használjuk a hosszabbító szárat és a kupakot. Ezzel elkerülhetjük a motor megsértését. Mielőtt a racsnissal biztosítanánk őket, kenjük be a gyújtógyertyákat beragadásgátló folyadékkal.