AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gumicsere télen-nyáron vagy négyévszakos abroncs?

Jobban mondva csere ősszel és tavasszal, mert ugye nem az első hó után kellene felrakatni a téli gumikat. Ez nálunk népszokás – de gondoltak a feledékenyekre. A négyévszakos gumi viszont nem mindenkinek megoldás. Attól függ, hol és hogyan közlekedünk.

 

Majdnem olyan jók, mint a külön téli-nyári

 

Biztos mindenki gondolt már rá, milyen jó lenne, ha nem kellene félévente cserélgetni az abroncsokat, fizetni érte, megoldani a váltás tárolását. Megszabadulhatna ettől az egész nyűgtől, amit a téli-nyári gumi cseréje jelent. Az utóbbi években egyre jobban elterjedtek a négyévszakos gumik is, amelyek télen is, nyáron is használhatók. Ezek nagyrészt téligumi-alapból készülnek, úgy, hogy a nyári gumi feladatait is teljesíteni tudják – a téli puhább gumikeverékből készül, mint a nyári, hogy ne keményedjen 7 fok alatt sem. Nem kopnak annyira az úton, mint egy igazi téli gumi, amit „véletlenül” fent hagytak a nyaralásig. A jó négyévszakos gumik hozzák a nyári és a téli gumi jó tulajdonságait is. Csak kicsit kevésbé, mint az eredetiek. Ennek ellenére akkor sem biztos, hogy le kell mondanunk ezekről, ha megszállottjai vagyunk a biztonságos vezetésnek. Minden azon múlik, milyen utakon szeretnénk használni az autót? Hegyvidék vagy síkság? Jók az utak vagy rosszak amúgy is, nem kell hozzá hó, jég, ónos eső? Szeretünk száguldozni – mármint a megadott keretek között? Vagy inkább nyugodtan, higgadtan, megfontoltan, egyenletes tempóban haladunk az úton? 

 

Gumicsere télen

 

Megfelel, ha nem tapad a talpunk a gázra

 

Milyen szempontoknak kell megfelelnie egy igazán jó négy évszakos keréknek? A legfontosabb elvárás a jó téli gumi kapcsán a tapadás, ha már az a cél, hogy a jármű fent maradjon az úton. Gondoljunk egy jeges, havas emelkedőre! Még téli gumival sem biztos, hogy feljutunk. Ahogy veszélyesek az éles, jeges, vagy éppen nedves kanyarok is. Ha gyorsan megyünk vagy sokat kell fékeznünk, szinté nagyobb az esélye a csúszásnak. Hegyvidékieknek vagy „vagányoknak” azt ajánljuk, cseréljék le a nyárit klasszikus téli gumira inkább! Azoknak viszont, akik csak a városban használják az autót, nem vezetnek rendszeresen a hegyekben vagy igazán télies útviszonyok között, és nem is ragad a talpuk a gázra, kiválóan megfelel a télen-nyáron használható gumi és abroncs. Nem kell betáblázni a cserét, időpontot szerezni a szerelőtől, kerülgetni a leváltott gumikat, na meg fizetni félévente. Megvesszük, felrakatjuk, a megadott időközönként cseréltetjük. Vigyázat, nem mindegyiknek van téli tanúsítványa - de mint már írtuk, magashegyi környezetbe amúgy sem érdemes négyévszakos gumikkal menni.