AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gondolta volna? Egy szemüveg is felgyújthatja az autót

A motor! - mondanánk első körben, amikor arról van szó, mi minden gyulladhat ki az autókban. Pedig van itt sok más dolog is, amire oda kell figyelni – heti rendszerességgel olvashatunk kiégett gépjárművekről. 

Az nem elég, hogy nem gyújtunk rá

 
Heti, de olykor napi rendszerességgel lehet olvasni a hírekben kigyulladt autókról. Az első gondolat a karambol: baleset hatására borul lángba az autó. Másodikként valószínűleg a motorra tippelne a laikus, amikor a miérteket kérdezzük, pedig ennél sokkal több lehetőségre kell felkészülnünk. Egy átlagos autó ugyanis telis-tele van éghető dolgokkal – az elektronikát nyilván nem kell magyarázni. Vegyük például a kárpitot! Az autós üléshuzat, a padlót takaró szőnyeg többnyire gyúlékony anyagból készül. Hát ne dohányozzunk az autóban, akkor nem hullik le a parázs, úgyis egészségtelen, mondanánk, de ez nem ilyen egyszerű. Sok más dolog is lángba boríthatja az utasteret. Nem elég nem rágyújtani, az öngyújtót sem érdemes a gépjárműben hagyni, főleg a nyári nagy melegek idején. Ilyenkor akár egy szemüveglencse is gyújtogathat, amire aztán végképp nem gondolnánk. Pedig már általános iskolásként is tudtuk, hogy a nagyítóval felgyújtható gyakorlatilag bármi. A szemüveg lencséje is képes ugyanúgy összegyűjteni a napsugarakat, mint a nagyító.
 
Lángoló autó
 

Nem csak a motor boríthatja lángba a gépet

 
Hő hatására a hajtógázas flakonok is felrobbanhatnak, „aktivizálja magát” a gyúlékony, utastérben felejtett csomag, mert az utastér igencsak felhevülhet a nyári forróságban. Az sem életbiztosítás, ha valahol szivárog az üzemanyag vagy a kenőanyag. Ha el akarjuk kerülni az autótüzet, a motor állapotának rendszeres ellenőrzése mellett vegyük szemügyre indulás előtt az autót kívülről is! Ha gyanús nyomokat találunk rajta, amelyek nyesttől származhatnak, ellenőriztessük az elektromos vezetékeket! Ez a kedves, aranyos, szőrös kis állat ugyanis nagy kárt képes okozni, mert előszeretettel rágja el a vezetékeket. Az elektromos tűz pedig az egyik leggyakoribb az autótüzek között – nem véletlen, hogy a katasztrófavédelem az autó áramtalanításával kezd balesetnél is. Az utólagos tuning is végződhet lángba borult autóval, különösen a „sufnituningnál” van erre nagy esély. Ezért érdemes megbízható szaküzletben, webshopban vásárolni az alkatrészeket, és megbízható szervizben beszereltetni azokat – ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha már ég az autó, a sok gyúlékony alkatrész, anyag miatt villámgyorsan elharapóznak a lángok. Nem biztos, hogy a gyors kiszálláson, az utasok kisegítésén és a katasztrófavédelem értesítésén kívül bármit is tehetünk.