AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gépkocsi kenőanyagok vásárlása! Hogyan?

A motorolaj választásánál, a csomagoláson található számok lényegesek, különösen, ha meg akarjuk védeni az autónk motorját. Ennek érdekében, a megfelelő olajat kell használnunk. A vásárlás során SAE jelzést vegyük figyelembe, mely az olaj viszkozitását jelöli.

 

Mit is jelent a motorolaj viszkozitása?

 

A viszkozitás nagyságát, úgy tudjuk megállapítani, hogy egy meghatározott mennyiségű olajat, egy adott méretű nyíláson keresztül öntünk. Az öntés időtartama fogja megmutatni a viszkozitás értékét. Vagyis, a motorolaj viszkozitása nem más, mint a folyási képesség, amire még a hőmérséklet is hatással van. A teszt méréséhez egy eszközt, a viszkozitás mérőt használják. A viszkozitás mérését, megérhetjük a palacsinta tészta példájával. Ha arra gondolunk, hogy egy tészta keveréket öntünk ki egy üvegből, akkor a melegebb hőmérsékleten a keverék gyorsabban és könnyebben fog átfolyni, míg a hidegebb hőmérsékleten, lassabban és nehezebben jön létre a folyamat. Ugyanez vonatkozik a motorolajra is. Itt azonban fontos, hogy amikor a hőmérséklet nagyon alacsony, akkor is az olajnak folyósnak kell maradnia, amennyiben a hőmérséklet emelkedik, a motorolajnak ekkor is meg kell tartania a sűrűségét, hogy a motor elemeit megfelelően bekenje, és a működési hőmérséklete is stabil maradhasson. A motorolaj csomagolásán lévő SAE szabvány határozza meg a viszkozitás alsó és felső határát, egy adott hőmérsékleteken, a „W” jelölés pedig a téli időjárási folyásképességét mutatja meg. Minél alacsonyabb a W, annál alacsonyabb hőmérsékleten folyik az olaj.

Hogyan vásároljunk gépkocsi kenőanyagot

 

A hőmérséklet fontossága

 

A legnépszerűbb olaj, mint például a 10W-30, a hidegebb vagy alacsonyabb hőmérsékleten 10W-os teljesítményt nyújt, a magasabb hőmérsékleten, pedig 30fokos olajként működik. Ez biztosítja a motor számára, hogy a hőmérsékleti tartomány mindkét végénél, a motor a megfelelő hőmérséklet-tartományban működjön. Az olaj kívánt teljesítményét, a különböző hőmérsékleteken, az SAE által meghatározott módon, viszkozitás növelők hozzáadásával vagy olyan módosító szerek segítségével érik el, amelyek növelik az olaj sűrűségét, illetve folyóképességét hőmérséklet emelkedésekor, vagy csökkenésekor. Ennek eredményeképp az olaj el tudja végezni, a motor megfelelő kenését, attól függetlenül, hogy milyen hőmérséklet uralkodik. A motorolaj vásárlása során, egyszerűen csak követnünk kell a gyártó által ajánlott típust, a motor védelme érdekében.