AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Forrong az autóbeszállító világ

Hónapról hónapra újabb és újabb hatalmi és piacszerzési harcokról érkeznek hírek az autóalkatrész beszállító világból. Nő az átvételi nyomás a bajor autóülés gyártó Grammeren is, amely a bosnyák befektető elől egy kínai befektető karjaiba menekült.

Élet-halál harc autóülésfronton

A Grammer bajor autóülés gyártó minden lehetséges eszközt igénybe vesz, hogy megakadályozza egy bosnyák családi befektető átvételi kísérletét. A bosnyákok 20-25 százalékos részesedés mellett megpróbálták leváltani a vezérigazgatót és az igazgatótanácsot saját embereikkel feltölteni. Egyelőre sikertelenül, mert a cég vezére kínai befektetőt talált, aki mintegy 11 százalékkal bevásárolta magát a cégbe és így ellensúlyozta a bosnyák Hastor család tulajdoni részesedését. A részvényügyletet első fokon a bíróság jóváhagyta, de a másodfokú döntésre még várni kell.

Grammer autóülés gyártó

A tartományi kormány is sorompóba állt

Az ügy jelentőségét mutatja, hogy a részvényesi vita rendezése érdekében a bajor tartományi kormány egy asztalhoz ültette a feleket, de a tárgyalás eredménytelenül zárult. A helyi szakszervezetek is hangot adtak az aggályaiknak, mert attól tartanak, hogy az áldatlan hatalmi harc veszélybe sodorhatja a Grammernél dolgozó mintegy 15 ezer ember munkahelyét. A nagy autógyártók is élénk figyelemmel kísérik a fejleményeket, mivel szinte mindegyik fontos szállítója a Grammer. Az utóbbi időben egyre több hír érkezik ilyen, vagy hasonló átvételi kísérletről, arról, hogy forrong az autóbeszállítói piac, mivel nagy átrendeződések várhatók a gyártók között az elektromos és az autonóm autók előretörése következtében.