AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Fiat Mobi - egy brazil kisautó

Ez az autó valószínűleg nem lesz kapható Európában, ezért hiába tetszik meg esetleg a formabontó karosszériájú járgány egy olvasónknak, nem kell elkezdenie a pénzt gyűjteni. A magyar Fiat szerviz is fellélegezhet.

Egy autóipari nagyhatalom, amiről keveset tudunk

Ha azt halljuk Brazília, a kávé jut eszünkbe, meg a foci, a karnevál és persze a strandon sütkérező gyönyörű nők. Arról már kevesen hallottak nálunk, hogy a dél-amerikai ország a világ egyik vezető ipari hatalma és az autóipara is jelentős. Számos amerikai és európai cégnek évtizedek óta vannak gyárai Brazíliában, a hatalmas brazil piacot és Latin-Amerika nagy részét innen látják el autókkal. Persze a gyárak oda telepítése célszerű volt, hiszen a munkabér alacsonyabb mint mondjuk Olaszországban és a szállítási költség is megspórolható. Ami viszont meglepő, hogy gyakran nem a világmárkák másutt megszokott modelljeit veszik át vagy másolják le, hanem saját modelleket fejlesztenek. 

Fiat Mobi brazil kisautó

A Fiat kisautója nagynak akar látszani

A Fiat Mobit hivatalosan idén áprilisban mutatták be, persze a képei és részben az adatai már jóval korábban kiszivárogtak a helyi sajtóba. Az alapváltozat, a Fiat Mobi Easy ezer köbcentis, négyhengeres benzinmotorja 73 lóerős. Az autó viszonylag kicsi, a csomagtartója is csak 215 literes, a végsebessége 153 km/h és a gyorsulása sem észbontó. A képe éppen ezért kissé megtévesztő, mert az elejének a stílusa inkább mintha egy komolyabb autóra utalna. Persze ezek az adatok az alapmodellre vonatkoznak, számos - esetleg jóval drágább - változata is kapható. A gyár három éves garanciát vállal, és - legalábbis Latin-Amerikában - a szakosodott szerviz megtalálása sem okozhat gondot.