AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Feltartóztathatatlanul jönnek az elektromos autók

Az elektromos autók gyártói generáció váltásra várnak, mert abban gondolkodnak, hogy az Iphone és a Facebook generáció már a legtermészetesebb módon elektromos autóban gondolkodik.

Egyelőre csak a fiatalok

A mai fiatalok nagy része már elektromos autó vásárlásában gondolkodik. Egyelőre a leggazdagabb európai országokban is ritkaságnak számít az országúton az e-autó, de mindenki biztos benne, hogy elterjedése feltartóztathatatlan. Már most is csak kevés ellensége van az alternatív meghajtásnak: a magas ár és a kiépítetlen infrastruktúra. Ahogy azonban ezen a téren – ha lassan is, de – változás következik be, a fiatalok nagy része villámgyorsan fog átülni az elektromos meghajtású személyautókba. Svájcban például – a legfrissebb felmérés szerint – a 35 évnél fiatalabbak körében az elektromos autó vetélytárs nélkül áll. Nyolcvan százalékuk úgy véli, hogy alig 10 év múlva az utakat rovó járművek nagyobb része már elektromos meghajtású lesz.

Jönnek az elektromos autók

A kínálat is javul

Ma már az autókereskedők egyre nagyobb választékban ajánlják az e-kocsikat. Általános, hogy az akkumulátorok 200-400 kilométer megtételére elég elektromos energiát képesek tárolni, ami a mindennapi használatra elég lehet. Egyre több esetben fordul elő, hogy az árak is versenyképessé csökkentek, és az elektromos változat nem kerül többe, mint a benzines vagy a dízeles, esetleg csak kicsit drágább. Az egyes márkák kínálatában azonban érdemes a megadott adatoknak utánaolvasni a szaksajtóban, mert eseteként a 300 kilométeres távolság egy felöltéssel reális forgalmi körülmények között csak 200 kilométer. A BMW, a Hyundai, az Opel, a Renault hasonló árban kínálják az elektromos autóikat, 30-40 ezer euró között. Az is hasonló mindegyiknél, hogy a megadott megtehető távolság egy feltöltéssel általában a valóságban jelentősen kisebb, mint a prospektusban, de azért már elég a munkába járáshoz, a család fuvarozásához.