AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Felkészülés a télre – ugye nem felejtett ki semmit?

Bár nálunk nem jellemző, hogy egy egész télen át téli útviszonyok között autózzunk, nem szabad elhanyagolni az autó felkészítését a hideg időre. Nem elég a gumicserére és az akkumulátorra gondolni. 

 

Kopott gumikkal sehová!

 

Az időjárás mindig képes meglepetéseket okozni. Emlékeznek a tavalyi télre, amit tavasszal tartottak meg? Ugyan már itt vannak a mínuszok, de sosem tudhatjuk, mikor fordul még rosszabbá az idő – legyen rá felkészítve az autónk is!  Gondoljunk a túlélőcsomagra! Mi kellhet, ha elakadunk valahol? A láthatósági mellény, elakadásjelző, elsősegélydoboz mellé készítsünk be hólapátot, fagyállót, ablakmosó folyadékot, jégoldó sprayt, jégkaparót, pokrócokat. Ezek közül a legtöbbet megtalálja téli autós termékeink közöttHa hosszabb útra indulunk, jól jöhet egy kis zsák só vagy homok, hólánc, indítókábel, na meg egy elemlámpa is. Ami a téli gumit illeti, nem elég átcseréltetni a nyárit. Azt is ellenőrizni kell, megfelel-e még a téli gumik minősége, akkor is, ha még nem járt le az előírt csereidő. Ha 4 milliméternél kisebb már a bordamélység a kopás miatt, az a gumi mehet a kukába, mert balesetveszélyes – ugye ön is ellenőrizte ezeket a csere alkalmával? 4-5 év után ajánlják a cserét, bár egyes gyártók a dupláját ígérik időtartamra. Amennyiben négy évszakos gumit használunk, azon is ellenőrizni kell a guminyomást – ajánlott kéthetenként. Gondoskodni kell a megfelelő alváz- és karosszéria-védelemről. A sós, mocskos, kavicsos latyak minden apró sérülést képes rozsdafolttá alakítani az alvázon és a karosszéria alsó részén, de okozhat sérülést a jeges hó, a rászakadó faág is. A karosszéria gumi részeit is át kell törölni a megfelelő impregnáló szerrel. 

 

Téli autózás

 

Gondoljuk végig, mi fagyhat meg?

 

Az akkumulátort érdemes lecserélni, ha már rendesen benne van a korban. Lehet, hogy kibírná még a telet, de ne kockáztassuk, hogy ne induljon el, amikor erre a legalkalmatlanabb az időpont. Ha a feszültsége alacsonyabb a megadott értékeknél, szintén mehet az aksi a levesbe.  Gondoljuk végig, mi minden fagyhat meg és be az autón! Mi is az, aminek tisztának kell lennie, ha látni szeretnénk magunk körül az utat? Igen, az ablak. Ha befagy az ablakmosó folyadék, ez eggyel nehezebb feladat lesz – apropó, soha ne hagyjunk a szélvédőkön havat! Cseréljük le télire a nyári ablakmosót – előbbi mínusz 30 fokig is bírhatja a fagyot. Ha már folyadékcsere, a hűtőfolyadékot is ellenőrizzük! Nem csak az út-, hanem a látási viszonyok is megváltoznak a téli időszakban. A világítás átvizsgálása is része a téli felkészítésnek: tiszták a lámpáink, jól világítanak a fényszóróink? Jól vannak beállítva, nem vakítunk el senkit? A fűtésrendszert is átnézethetjük, mert kellemetlen meglepetés lehet belőle, ha bedöglik mínusz 20 fokban. Mindennek a nagy részét elintézik nekünk a szervizben – de azért jó, ha tudjuk, mire kell odafigyelni.