AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Fékfolyadékok

A fékfolyadék negyon fontos hogy megfeleljen gépjárműve illetve az Ön elvárásainak ahhoz, hogy a fékezés a megfelelő hatással járjon.

Fékfolyadékok meghatározása, minősítések ismertetése a célunk ezzel a kis cikkel, hogy megkönnyítsük a döntést vásárlásakor.

Ate fékfolyadékMindannyiunk életében volt már, hogy gyorsan kellett cselekedni, s a fékre tapostunk. Ilyenkor nem mindegy, hogy milyen a reakcióidőnk, és főleg az, hogy fékrendszerünk hogyan működik. A fékfolyadék megléte és milyensége fontos a fékezéskor, hiszen a fékfolyadék továbbítja a fékerőt a pedáltól a kerekekig. Mivel működésük lényege, hogy szinte összenyomhatatlanok, ezért a pedálra kifejtett erő a folyadékon keresztül minimális veszteséggel továbbítódik.

Fékfolyadéknál az egyik legfontosabb, hogy magas legyen az úgynevezett száraz forráspontja.

A fékfolyadékok ugyanis higroszkópikusak. Ez azt jelenti, hogy vízmegkötő tulajdonsággal rendelkeznek. A légkör nedvességtartalmát megkötve, egyre nő a folyadék víztartalma, ezzel pedig csökken a forráspontja. A száraz forráspont az a forráspont, amit akkor lehet mérni, amikor a folyadék még új, és nem kötött meg nedvességet. A száraz forráspont minél magasabbról indul, annál tovább végzi megfelelően a munkáját a folyadék. A forráspont azért kritikus a fékfolyadék esetében, mert ha – például hosszantartó nagy igénybevétel esetén – felforr, akkor folyadék helyett részben gáz lesz az az anyag, aminek a fékerőt továbbítania kellene. Márpedig a gáz, a folyadékkal ellentétben, összenyomható, így nem képes az erő továbbítására. A fékfolyadék forráspontja a tartályból vett minta segítségével szakszervizben gyorsan ellenőrizhető.

 

KERESSE MEG AUTÓJÁHOZ MEGFELELŐ FÉKFOLYADÉKOT ÉS RENDELJE MEG ORSZÁGOSAN KEDVEZŐ ÁRON:
Bosch fékfolyadék
 

Fékfolyadék minőségi szinteket az alábbi ábra

(1. ábra) szemlélteti. A minden napi életben leginkább DOT 3, DOT 4 illetve DOT 5.1 kategóriájú fékfolyadékokkal találkozunk. Ezek, az amerikai közlekedési minisztérium (Department of Transportation) által felállított kategóriák a fékfolyadék összetételére, valamint száraz és nedves forráspontjára vonatkozóan fogalmaz meg követelményeket.

 

Összetétel

Száraz forráspont (°C)

Nedves forráspont (°C)

DOT 3

polietilén-glikol

205

140

DOT 4

polietilén-glikol

230

155

DOT 5

szilikon

260

180

DOT 5.1

polietilén-glikol

270

191

 

 Alkatrészek akár 45% kedvezménnyel - Kovács Autóalkatrész Webáruház -Irány a bolt!