AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A fékek felépítése és a fékbetétek cseréje

Mi sem kellemetlenebb, mint amikor útnak indulunk egy szép reggelen, zűrös forgalomban és egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem tudunk megfelelően fékezni, nem tudjuk hatékonyan leállítani az autónkat. Ez rendkívül veszélyes baleseteket vonhat maga után. Előzzük meg a bajt és tartsuk karban a fékrendszerünket!

 

A fékrendszer legfontosabb elemei

 

A fékrendszer egyik legnagyobb szereppel bír egy autótulajdonos életében. Végül is, ez az a része az autónak, amely képes megállítani az egész szerkezetet és ezzel akár életet is menteni. Mi történik, ha meghibásodik? Természetesen azonnali alkatrészcsere. Viszont mit tehetünk annak érdekében, hogy ne hagyjon minket cserben autókázás közben a fék? Mint az autónknak a több része, bizony a fékrendszer is szorul karbantartásra. Egyik leglényegesebb alkatrészei a féktárcsa és a fékbetétek. Általában a féktárcsákat és a fékbetéteket egyidejűleg ajánlott cserélni. Mindig párosan kell cserélni ezeket az alkatrészeket. A féktárcsák minimális vastagságát meg szokták adni a gyártók, minden autómodellhez. Ha nem megfelelő a tárcsa, akkor rossz lesz a hőelvezetése és ez további súlyos károkhoz vezethet, például megreped vagy deformálódik, de megeshet az is, hogy felforr a fékolaj.

Az autó fékének javítása

A fékbetétek cseréje

 

A lényeg, hogy a fékbetétek cseréjével sose várjunk túl sokáig. Az első olyan jelnél, mikor érezzük, hogy az autó nem fékez úgy, ahogy eddig megszoktuk, akkor azonnal ellenőrizzük az alkatrészek állapotát. A fékbetétek elhasználódhatnak és tönkremehetnek. Ez nagyrészt a kopás miatt fordulhat elő. Viszont mi magunk is jelentős szerepet játszhatunk benne, mivel vezetési szokásaink kihatással lehetnek a fékrendszer alkatrészeinek állapotára. Cserénél tartsuk szem előtt, hogy a minőség és a precizitás, de legfőképpen a szaktudással való szerelés igen lényeges dolog. Igyekezzünk arra, hogy soha ne kövessünk el akkora hibát, hogy nem megfelelően működő fékekkel indulunk útnak.