AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Évente csere? Van, amelyik alkatrésznél muszáj

Nem szeretjük lecserélni azelőtt autónk alkatrészeit, hogy a legvégsőket is kisajtoltuk belőlük. Pedig sok olyan része van autónknak, amelyből évente új kellene – az autószűrők mellett mesélünk másról is. 

Sok múlik a vezetési stíluson

 
Egyre több alkatrész, egyre több csere - ez egy örök igazság az újabb és újabb fejlesztésű autókkal kapcsolatban. Ráadásul az alkatrészek egyre kevésbé alkalmasak arra, hogy magunk cseréljük ki, javítsuk azokat – az autó nagy részénél ajánlott az évenkénti ellenőrzés megbízható szervizben. Folyamatosak a viták például a téli, illetve nyári gumik lecseréléséről – itt most nem arról beszélünk, amikor az egyiket a másikra cseréljük, hanem arról, hogy a gumi mikor használódik el. Vannak azonban olyan alkatrészek, amiket érdemes évente újra váltani – ilyenek jellemzően azok, amelyek könnyebben kopnak, szennyeződnek, nagy igénybevételnek vannak kitéve. A fékbetétet például, bár jóval többet is kibírhat egy évnél, azért emeljük ki, mert nagyon fontos a rendszeres vizsgálat. Aki ugyanis agresszívebben vezet, többet száguld és gyakran, nagyokat fékez, sokat használja az autót, annál akár egy év alatt is megérhet a cserére. Azt pedig felesleges hangsúlyoznunk, mennyire fontos alkatrésze egy autónak a fék. Egy jó tanács: a tárcsákat a szakemberek szerint minden második fékbetét cserénél pótoljuk új alkatrésszel!
 
Mitsubishi motortere
 

Fogyóeszközök és porfogók

 
Az ablaktörlő lapát törlőrésze is fogyóeszköz – lehet, hogy kitart egy évnél tovább, de egyáltalán nem biztos. A motorolajat és az olajszűrőt évente cseréljük, ahogy az üzemanyagszűrőt is, és van itt más szűrő is, amit érdemes viszonylag gyakran leváltani. A csereperiódus persze attól is függ, milyen körülmények között használjuk az autónkat. Amennyiben például sokat vezetünk poros utakon, hamarabb eltömődik a levegőszűrő, mintha kíméletesebb körülmények között használnánk az autót, és a beszívott por is amortizálja a motort. A pollenszűrőről sem szabad megfeledkeznünk, legalábbis nagy kár lenne, főleg, ha allergiások is vagyunk. Legalább évente cserélni kell, a polleneken kívül a baktériumokat is távol tartja, ha tudja végezni a feladatát. Eltömődését párásodás is jelzi. A pollenszűrő nélkül bajban vannak a pollenallergiások, és ahogy a levegőszűrő, ez is megfog kisebb ágakat, tollat, egyéb szálló „szemetet”, hamar elhasználódhat. Mindez nem azt jelenti, hogy az autó többi alkatrésze nem szorul rendszeres ellenőrzésre. A legjobb, ha évente felkeresünk egy megbízható szervizt. Egy-egy alkatrész cseréje akár életeket is menthet.