AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Érdemes odafigyelni a meghajtó szíjakra

A mai korszerű gépkocsikban is számos meghajtó szíj gondoskodik arról, hogy a motor főtengelyéről az egyes segédberendezéseket meg lehessen hajtani. Ezek állapota jelentősen befolyásolhatja az autó működését.

Ékszíjak, hosszbordás szíjak

Az egykoron uralkodó ékszíjakat mára a hosszbordás szíjak váltották fel, de működési elvük nem változott. Az sem, hogy feladatuk ellátásához nagyon fontos, mindig megfeszített állapotban legyenek. Bármiből is vannak, idővel anyaguk megnyúlik, ami oda vezethet, hogy nem eléggé tapadnak a meghajtó kerékhez, megcsúsznak, kiugranak a helyükről, berezegnek, esetleg el is szakadhatnak. Ez annyit jelent, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnhet egyes szivattyúk, hűtőventilátorok, pumpák vagy akár az áramfejlesztő generátor működése is. A folyamatos feszesség fenntartására úgy nevezett feszítő görgőket építenek be a szíjmeghajtásba, hogy azok biztosítsák a szíj feszességét.

Figyeljünk a meghajtó szíjakra

A feszítő görgő is elkopik, cserére szorul

A dolog logikájából, abból, hogy a feszítőgörgő mozgó, súrlódó alkatrész, egyenesen következik, hogy idővel elkophat, és ha elkophat, akkor el is kopik. Egy ideig még mód van arra, hogy szakszerű – lézeres – bemérés nyomán után lehessen állítani, de van az a kopás, ahol már csak a csere segít. Akár így, akár úgy ennek megállapítása és a szükséges lézeres bemérés vagy csere a szerviz feladata. Mindebből következik, hogy akkor járunk el a leggondosabban és a pénztárcánk szempontjából is a legoptimálisabban, ha időben rendeljük meg a szíjak átvizsgálását és végeztetjük el a szükséges javítási munkákat. Nem csak pénzt, de sok bosszúságot is megtakarítunk, ha nem az útszélén kell megvárni a trélert, egy elszakadt fontos meghajtó szíj miatt.