AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Érdemes előrehozni a gumiabroncscserét

A Continental, a Pirelli, a Goodyear, a Hankook és a világ legtöbb gumigyártója már bejelentette, vagy hamarosan be fogja jelenteni, hogy a dráguló kaucsuk miatt emeli az árait.

Minden gumigyártó árat emel

Az időszerű – téliről nyári gumira - váltással egy időben érdemes megfontolni, a cserére érett gumik soron kívüli leváltását újakra, mivel ez a közeli jövőben a jelenleginél jelentősen drágább mulatság lehet. A gumiabroncsipar vezető szakértői szerint az egyes gyártók között csak annyi a különbség, hogy ki mikor nyúl az árakhoz, mert az elkerülhetetlen. A Continenal számításai szerint a jelenlegi kaucsukárak 2017-ben mintegy 500 millió eurós többletköltséget jelentenek a cég számára. A Hankook konkrétabban fogalmaz. A cég bejelentette, hogy már április elsejétől 5 százalékkal emeli az árait. Hozzátették: a kaucsuk drágulása mellett az egyéb nyersanyagok árainak növekedését is figyelembe veszik a korrekciónál a végtermékeik esetében. A Pirelli 9 százalékos áremelést jelez előre erre az évre, míg a Goodyear a többieket megelőzve, március elsejével 8 százalékot tett az áraira. Az említett áremelések mértéke a gyári árakra vonatkozik, vagyis nem vihető át automatikusan a kereskedők által kínált termékekre, de teljesen természetes, hogy azoknál sem lehet másra számítani, hiszen a beszerzési árak növekedését a kereskedők – ha némi késéssel is - továbbhárítják a fogyasztókra.

Gumiabroncs csere és drágulás

Nem a személyautó gumiabroncsok drágulnak a legjobban

Némi vigasz lehet az autósok számára, hogy az előrejelzések szerint a személyautók gumiabroncsainál az árak emelkedése nem lesz olyan drasztikus, mint a haszonjárműveknél. Utóbbiaknál ugyanis az árnövekedést a felfutó kereslet is táplálja, mivel jelentős a fellendülés a haszonjárművek piacán. Itt egyébként a legnagyobb a gyártók haszna is, mivel ezek a termékek kevésbé érzékenyek az árakra, mint a személyautókhoz gyártott gumik. Akár így, akár úgy, aki úgy érzi, hogy megérettek, vagy hamarosan megérnek a gumijai a cserére – legyen szó a téli, vagy a nyári garnitúráról -, az ne tétovázzon, cserélje le most a gumijait, hogy később ne kelljen a jelenleginél lényegesen mélyebbre nyúlni a pénztárcába.