AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Érdemes adalékot használni a dízel üzemanyaghoz?

Gyulladás- és égésmódosító, mosóadalék, kopásgátló, üzemanyag rendszer tisztító, antigél. A dízel üzemanyaghoz használt legnépszerűbb adalékok igen sokrétűek, több célra is használhatók. Jellemzően gyorsítják, vagy éppen visszafogják a különböző folyamatokat. Vegyünk néhány példát!

Így növelik a teljesítményt az adalékok

 

Ha a címben szereplő kérdésre csak egy szóval kellene válaszolni, akkor az az igen lenne. A dízel üzemanyaghoz a szakemberek adalékokat javasolnak. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek, ha reakcióba lépnek az üzemanyaggal, akkor jellemzően vagy katalizátorként hatnak, vagy éppen az ellenkezőjét váltják ki belőle, azaz visszafogják a fizikai, kémiai folyamatokat.  Az egyik legismertebb adalék a gyulladásmódosító, ez az anyag a cetánszám megnöveléséért felel. Hatása, hogy általa lerövidül a hidegindítás ideje, valamint kevesebb füstöt bocsát ki a kipufogó. Növeli a teljesítményt, mivel folyamatosan bomlik, ezért a szabad gyökök „begyújtják” az üzemanyagot. Ez az adalék leginkább akkor hatásos, amikor a motor működése kezdeti szakaszban jár. Az égésmódosító a következő fontos adalékanyag. Ilyen például a füstgátló, az üledékgátló és a koromgátló is. Ezek az anyagok arra hivatottak, hogy gyorsítsák a korom égését, de annak szerkezetét is megváltoztatják. Mérséklik a kipufogógáz füstjét, enyhítik a motor kopását. Mindezek mellett a részecskeszűrő eltömődését is lassítják.

 

Dízel autó tanksapka

 

Oldás és kötés

 

A mosóadalék feloldja az üledéket a motor befecskendező rendszerében, valamint a katalizátorban. Megakadályozza a további üledékek lerakódását, tisztítja a kipufogógáz-visszavezető szelepet. Az antigélek az üzemanyag kenésének jellemzőit javítják. Visszafogják a motor kopását, ezzel párhuzamosan növelik annak hatékonyságát, és javítják a teljesítményét is. Az antigéleknek köszönhetően csökken az üzemanyag-fogyasztás, halkan jár tőlük motor is. Összességében tehát elmondható, hogy az adalékanyagok nagy mértékben növelik a dízel minőségét, jó hatással vannak a motorra, mivel gátolja annak kopását. Segítenek megtisztítani az üzemanyaghoz kapcsolódó rendszert. Gyakorlatilag az összes típusa pozitív hatással van a motor teljesítményére. Fontos azonban azt is tudni, hogy ezeknek az anyagok csak akkor tehetnek valóban jót, ha úgy használjuk, ahogy gépjárművünk specifikációja megkívánja azt. Ezért mindig ehhez és a környezeti feltételekhez alkalmazkodva válasszunk ilyen anyagokat. Például nyári üzemanyagot ne használjunk, ha alacsony a hőmérséklet, még antigéllel együtt sem. Ha egy adalékot vásárolunk, mindig tüzetesen olvassuk el a hozzá kapcsolódó utasításokat. Ha szükséges, konzultáljunk eladóval, hívjuk segítségül a szervizünket is.