AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ennyit kérnek el idén a szomszédos autópályákon

Sajnos a szomszéd országokban sem lehet megúszni a fizetős autópályákat. A teljesség igénye nélkül szedtük össze, hogy melyik államban mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ha használjuk a sztrádát.

Ausztria és Szlovákia

 

Minden valószínűség szerint áprilisban a legtöbben már tudják, hova mennek majd nyaralni néhány hónap múlva. Sokan választják erre a szomszédos országok valamelyikét, ezeket a legtöbben autóval közelítik meg, ami minden bizonnyal a legkényelmesebb megoldás is egyben. Ausztriában is véget ér a síszezon, de ettől még népszerű kirándulóhely, hiszen remek túraútvonalak jellemzik, és egy kőhajításnyira található Bécs is. A legtöbben minden bizonnyal 10 napra szóló jegyet választanak, ez összesen 9,2 euróba kerül. Ez a jegy az egész ország területére érvényes. Digitális matricát is vehetsz, mindössze a rendszámodra van szükség és persze egy utalásra is. Szlovákia leginkább télen népszerű ország a magyarok körében, hiszen a környékben itt találhatóak a legolcsóbb sípályák, de nyáron sem elhanyagolható az ide érkező honfitársaink száma. Szintén a 10 napos jegy leggyakoribb, ez érdekes módon kicsivel drágább, mint az osztrák: 10 euróba kerül. Természetesen ez is érvényes mindenhova, és megvásárolható digitálisan is.

 

Ausztriai autóút

 

Szlovénia, Horvátország, olcsó románok

 

Egyre többen kezdik felfedezni a festői szépségű Szlovéniát, a lenyűgöző hegyei, a meghitt városai és a remek tengerpartjai miatt. Könnyedén elérhető Magyarországról, ráadásul Olaszország felé is rajta keresztül vezet az út, legalábbis célszerű arra menni. Itt csak arra van lehetőség, hogy a szélvédőre ragasszuk a matricát. Hét napos a legrövidebb jegy, ezért 15 eurót kell kiadnunk a családi kasszából. De legalább érvényes mindenhova az országban. Továbbra is messze Horvátország a legnépszerűbb szomszédos úti cél hazánkból kiindulva. Meglepően jó minőségű autópályákon néhány óra alatt eljutunk a tengerpartra, ahol jókat lehet enni és inni. Itt van ugyanakkor talán a legelmaradottabb rendszer: használatarányosan kell a fizetőkapuknál kiegyenlíteni a számlát. Ez sokszor igen időigényes, előfordul, hogy nem működnek a kapuk, vagy nincs ember abban a fülkében, ahova beálltunk. A horvát hatóságok honlapján pontosan megtalálhatóak az egyes szakaszok díjai, így előre ki lehet számolni, mekkora költséggel jár az utazásnak ezen része. Szerbia nem éppen a legnépszerűbb úti cél, de ha Görögország felé vesszük az irányt, általában útba esik. A rendszer ugyanolyan, mint a horvátoknál, csak itt nem kunában, hanem dinárban vagy euróban kell fizetni, ezért tartsunk magunknál ezekből a pénzekből is. Romániában heti jegyet kell vásárolnunk, talán itt a legalacsonyabb a szomszédos országok közül ennek díja, mindössze három eurót kell fizetnünk.