AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Embertelen munkatempó a Teslánál

A Tesla példás következetességgel nyomul az elektromos autók fejlesztésében, de közben – sajtójelentések szerint – nem kíméli az alkalmazottait, akiket az ájulásig dolgoztat.

Elájulnak a fáradságtól a Tesla munkásai

A Tesla kaliforniai gyárában 2014 óta több mint száz alkalommal kellett mentőt hívni a fáradságtól elájult, légzési zavarokra panaszkodó, és mellkasi fájdalmakat érző, túlhajtott és a végsőkig kimerített munkásokhoz. Több száz esetben kisebb-nagyobb sérülések ellátásához kellett igénybe venni az orvosokat. A több mint 10 ezer munkást foglalkoztató üzemben az alkalmazottak rendre több órás túlórára kényszerülnek és a munkatempó is jóval az átlagos fölött van, miközben ugyanez nem mondható el a munkakörülményekről. A Guardian brit napilapnak nyilatkozó egyik munkás úgy fogalmazott: a Teslánál mindent elkövetnek a jövő technológiájáért, de semmit nem tesznek a munkások jelene érdekében.

Megerőltető munkatempó a Teslanál

A Tesla vezére rendkívüli állapotról beszél

Elon Musk a Tesla vezére szerint a cég termelő egységeiben rendkívüli állapot van érvényben. Szerinte ugyanis a Tesla – a nagy autógyárakkal ellentétben – nap mint nap milliós veszteséget termel, amikor gőzerővel dolgozik a saját modell létrehozásán és piacra dobásán. Míg a hagyományos márkák évről évre jelentős profitot tesznek zsebre a modelljeik tervezése, gyártásba állítása közben a termékeik folyamatos értékesítésének köszönhetően, vagyis pénzt keresnek, addig az ő cége folyamatos veszteséget termel. A Tesla vezetése számára még jó ideig nem az lesz a kulcskérdés, ami minden normális kapitalista számára, hogy biztonságos üzemmódban miként lehet minél nagyobb nyereséget és ebből eredően magas osztalékot kigazdálkodni a részvényeseknek – jelentette ki Musk.