AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Embereken is tesztelték a dízel füstjének hatását

Magyarázkodni kénytelen több német autómárka, így a Volkswagen, a Daimler és a BMW is, mivel kiszivárgott: az általuk alapított kutatócsoport korábban embereken is tesztelte a dízel üzemanyag füstjében található egyik gáz hatását. Mindezt nem sokkal a majmos botrány kirobbanása után.

 

Huszonöt emberrel lélegeztettek be nitrogén-dioxidot

 

Embereken is tesztelték a dízel üzemanyag füstjében található egyik gáz hatását egy német autógyártók által alapított csoport megrendelésére. A Stuttgarter és a Süddeutsche Zeitung német lapok a szállítási szektor környezeti és egészségügyi helyzetével foglalkozó európai kutatócsoport, az EUGT tanulmánya alapján számolt be az esetről, nem sokkal egy leleplezés után, amely szerint 2014-ben majmokkal lélegeztették be egy dízelmotoros Volkswagen Beetle kipufogófüstjét. A Volkswagen, a Daimler és a BMW által alapított, azóta már megszűnt EUGT a lapjelentések szerint rendelt egy tanulmányt a nitrogén-dioxid emberek általi rövid távú belélegzéséről is valamikor 2012 és 2015 között. Az Aacheni Egyetemi Kórház egyik intézete akkoriban vizsgált ki huszonöt embert, miután néhány órán át különböző mennyiségű nitrogén-dioxidot lélegeztek be.

Az autó füstjének káros hatásai

Majmokkal is kísérleteztek

 

A múlt héten a The New York Times című amerikai lap közölt riportot egy amerikai kutatóintézetről, ahol tíz majmot zártak be egy légmentesen lezárt konténerbe, ahol rajzfilmeket nézettek velük, miközben egy Volkswagen füstjét kellett belélegezniük. A Volkswagen és a Daimler cég is reagált a majomtesztben való érintettségükre. A VW meggyőződését fejezte ki, hogy a tudományos módszerek hibásak voltak és jobb lett volna egy ilyen kísérlettől már a kezdet kezdetén elállni. A Daimler pedig közölte, hogy belső vizsgálatot indított a történtek ügyében, amelyeket fölöslegesnek és visszataszítónak tartanak.