AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Elromlott a központi zár

Nem gyakori, de – sajnos nem is ritka -, hogy az autós értetlenül és tehetetlenül áll a kocsija mellett, a távirányítóval nem tudja az ajtókat kinyitni. Ennek sok oka lehet, közte a központi zárvezérlő modul meghibásodása is.

Mi van, ha nem nyílik az autó ajtaja

Eltekintve attól, hogy valamilyen mechanikus hiba miatt nem működik az autó központi zárja, esetleg a mozgatásához szükséges elektromotor mondta fel a szolgálatot, a legvalószínűbb, hogy a vezérléssel van baj. A központi zárat egy vezérlő modul irányítja, amely – ma már főleg digitális – elektronikát jelent. Ez a távirányítótól érkező szignálnak megfelelően vezérli a meghajtó egységet, általában villanymotort, ami a központi zár nyitását vagy zárását elvégzi. Egy elég komplex kis szerkezet, amelynek egyik oldalán a távirányítóról vagy az egyik ajtó zárszerkezetéről érkező impulzus beazonosítása történik meg, majd ezt követően a végrehajtó egységhez utasítás indul a motor indításához nyitásra, zárásra.

Amikor elromlik a központi zár

Mi van, ha meghibásodik a modul

Ha azért nem működik a központi zár, mert a vezérlő modul meghibásodott, nem kell pánikba esni, aránylag könnyű a megoldás. Amennyiben a hibát nem vagy csak nagyon nehezen lehetne megállapítani, egyszerűbb a modult cserélni és ez nem nagy feladat, mivel ezeket mára már sikerült annyira egységesíteni, hogy jelentéktelen adaptáció után egy modul bármilyen márka bármilyen modelljébe beépíthető. Azért azt is tudni kell, hogy ezek a szinte teljesen digitalizált egységek nagyon ritkán hibásodnak meg. Mondjuk úgy, maguktól szinte soha. A leggyakoribb hibaforrás, hogy valamilyen ütés, drasztikus szennyezés érő őket. Ilyenkor viszont nincs is más megoldás, mint a csere, amit természetesen a szervizre kell bízni.