AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Eladó egy világbajnok Williams versenyautó

Grandiózus eseményen csodálhattuk meg számos híres autót a Williams istállótól 2017-ben. Idén pedig kalapács alá kerül Alan Jones, az 1980-as Forma–1-es világbajnok versenyautója.

 

Alan és a Williams FW07/01

 

1946. november 2-án Melbourne-ben született az ausztrál Alan Jones. Édesapja, Stan Jones ismert autóversenyző volt, így nem csoda, hogy Alan már fiatalon érdeklődni kezdett a versenyzés iránt. Harry Stiller segítségével 1975-ben egy Hesketh-Ford 308-as volánjánál debütálhatott a Formula 1-es spanyol nagydíjon. Az 1977-es Forma–1-es világbajnokságba csak a negyedik versenyen kapcsolódott be. Az esős osztrák nagydíjon élete első F1-es győzelmét ünnepelhette. A versenyen nyújtott kiváló teljesítményére felfigyelt a Williams csapat, amely le is szerződtette. Az év elején még a tavalyi FW06-ost használták, ami nem volt versenyképes. 1979 közepén Patrick Head elkészítette az FW07-es versenygépet, ami remek autónak bizonyult. A következő szezon, első argentin futamát Jones rögtön meg is nyerte. A szezon során ötször nyert futamot. Minden befejezett versenyén dobogós lett, leszámítva a holland nagydíjat. Az utolsó két futamon Kanadában és Watkins Glenben is diadalmaskodott, ezzel megszerezte a világbajnoki címet, amely egyben a Williams első vb-címe volt. 

Egy legendás williams autó

Tényleg ezzel versenyeztek

 

2013-ban és 2014-ben John Cadd vezetésével állították vissza eredeti állapotába a versenyautót, ami több mint ezer munkaórát vett igénybe. Ahol csak lehetséges volt, eredeti Williams-alkatrészeket szereltek be. Tavaly júniusban, az istálló 40 éves fennállását ünneplő eseménysorozaton már szerepelt, ötvenezer néző előtt, Silverstone-ban. Az istálló más autóit is megcsodálhatták, mint a hatkerekű FW08B, vagy éppen a tavaly használt FW40-et. Egyelőre sem pontos időpontot, sem árat nem hoztak nyilvánosságra az aukcióval kapcsolatban.