AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Egyre több Mercedest adna el a Daimler, de akadhat egy bökkenő

A tavalyi 2,4-ről 3 millióra akarja növelni a Mercedes-Benz autók eladását a német Daimler. A vállalat három új gyártókapacitást ad át az évtized végéig hárommilliárd euró beruházásával. Persze csak akkor, ha nem szól közbe a károsanyag-kibocsátási előírásokat kijátszó motorvezérlő szoftverek miatt indított eljárás.

 

Három új projekt, hárommilliárd euró beruházás

 

A német Daimler cég azt tervezi, hogy a tavalyi 2,4 millióról 3 millióra növeli a Mercedes-Benz autók eladását. Emellett a modellek számát negyvenre kívánják bővíteni. A vállalat három új gyártókapacitást ad át az évtized végéig: az idei harmadik negyedévtől kompakt modelleket gyártanak a mexikói Aquascalientesban, 2019 végére épül meg az újabb gyár Kecskeméten, miközben a cég újabb üzemet tervez Pekingben. A három projekt összesen hárommilliárd euró beruházásával valósul meg. A német autóipari konszern közölte, hogy a tavalyi árbevétele 7 százalékkal 164,3 milliárd euróra, az adózott eredmény 24 százalékkal 10,86 milliárd euróra emelkedett.

Mercedes, mint megbízható márka

Vizsgálják a céget

 

A fentiekben komoly változást okozhat a hír, miszerint a Daimler autógyárra is kiterjed az Egyesült Államokban a károsanyag-kibocsátási előírásokat kijátszó motorvezérlő szoftverek miatt indított eljárás. A vizsgálati eredmények szerint számos olyan szoftverfunkciót fedeztek fel a Daimler modelljeiben, amelyek tesztelés során a megkövetelt szintre állítják be az emissziós értékeket, a közúti forgalomban azonban, üzemszerű használat során már nem. A Mercedes-Benz modellek nitrogén-oxid kibocsátása állítólag tízszerese a megengedettnek közúton. A vállalat alkalmazottai körében már a Volkswagen dízelbotrányának 2015-ös kitörése előtt élt az aggodalom, hogy motorjaik nem mennek át az amerikai környezetvédelmi teszteken. A Daimler az ügyről csak annyit mondott, hogy már két éve működnek együtt az amerikai hatóságokkal.