AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Dráguló külföldi szabálysértés

Az utóbbi években egyre szigorodó közlekedési szabályok megsértőinek évről évre mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk. A német autóklub adatai szerint a legfájóbb a szabálysértés Olaszországban, Hollandiában és Svájcban.

Vezessünk külföldön is szabályosan!

Akik arra számítanak, hogy a nyári szabadság idején, külföldön autózva kiereszthetik a gőzt, vagyis kicsit könnyebben vehetik a közlekedési szabályokat, azok nagy tévedésben vannak. Európában évről évre szigorodnak a szabályok és emelkednek a szabálysértési díjak. A német autóklub felmérése szerint a legfájóbb bírságra gyorshajtásért, ittas vezetésért és vezetés közben telefonálásért Olaszországban, Hollandiában és Svájcban lehet számítani. A taljánoknál a sebességhatár 20 kilométeres átlépéséért 170 eurót kell kipengetni, ami Svájcban és Hollandiában „csak” 165 euróba kerül. Ha valaki 1,5 ezreléknél magasabb véralkoholszinttel ül a volán mögé, annak azzal kell számolnia, hogy – amennyiben a jármű a tulajdona – az olaszok egyszerűen elkobozzák tőle. Dániában is ilyen drákói a szabály, csak ott 2 ezreléknél kell búcsút mondani az autótól.

Külföldi szabálysértés árak

Drága lehet a volán mögötti roaming

Aki vezetés közben telefonál, annak Hollandiában 230 eurót kell az ottani államkasszába befizetnie. Dániában ezért „csak” 200 eurót számolnak fel, míg Olaszországban 160 eurót. A szabálytalan parkolás viszont Spanyolországban számít pokolian drága mulatságnak, mert ott képesek 200 eurót is elkérni érte. Hollandiában „csak” 90 eurót, Dániában 70 eurót kell kipengetni ugyanezért. Nem érdemes arra számtani, hogy a külföldi büntetéseket el lehet bliccelni, mert az EU országaiban ezeket a helyi hatóságok megkapják és kipostázzák. E helyett inkább fizessünk a helyszínen, mivel számos országban, így például Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban nagyon magas kedvezményt kap, aki a helyszínen fizet, vagyis sokkal olcsóbb azonnal fizetni.